Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jaka i posezona

Odlične vijesti iz turizma, dostigli smo rezultate iz rekordne 2019. godine: Pogledajte koje su hrvatske top destinacije

Valentina Baus - 2
Valentina Baus - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Svjetski je dan turizma, a hrvatski se turizam vraća na pretpandemijske rezultate. Dnevnik Nove TV ima najnovije podatke za ovu godinu.

Koje su bile top destinacije u 2022. godini i kako prolazi posezona u rujnu izvjestila je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

"Da je Hrvatska postala uistinu poznata turistička destinacija, svjedočili smo ovo ljeto kada su brojne svjetske zvijezde ljetovale diljem naše obale.

Teško je bilo naći slobodan krevet u špici sezone iako su cijene noćenja bile poprilično visoke, u što su se mnogi od vas sigurno uvjerili. Prema podacima e-visitora, od početka godine pa do ponedjeljka u Hrvatskoj je ostvareno 17,1 milijun dolazaka i 98,9 milijuna noćenja", rekla je Baus.

Valentina Baus - 2 Valentina Baus - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kada se rezultati usporede s 2019. godinom koja je bila rekordna - to je 92 posto rezultata u dolascima i 97 posto u noćenjima. Najviše noćenja ostvareno je u Rovinju, Poreču, Umagu, Medulinu, Splitu i Dubrovniku. Što se gostiju tiče - najviše ih je došlo iz Njemačke, Hrvatske (dakle domaći gosti), Slovenije, Austrije, Poljske i Češke.

Valentina Baus - 2 Valentina Baus - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Jaka nam je i posezona pa tako rezultati kažu da smo od 1. rujna pa do ponedjeljka ostvarili dva milijuna dolazaka i 12,1 milijun noćenja. U odnosu na 2019. to je 98 posto rezultata u dolascima te rast od dva posto u noćenjima", izvjestila je Baus.

Valentina Baus - 2 Valentina Baus - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

I u rujnu su najposjećenije destinacije bili gradovi koje sam već ranije spomenula Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Split i Umag.

Pročitajte i ovo Turizam: Ilustracija - 1 PROBLEMI ZBOG ENERGENATA Hrvatski turizam čeka novi izazov: "Porast troškova ne prati porast prihoda koji smo ostvarili ove godine"

Pročitajte i ovo Turisti - 1 "Svatko treba nešto napraviti" Druga strana turističke sezone: Stare gradske jezgre dalmatinskih gradova pucaju po šavovima

Zaključno, iz Hrvatske turističke zajednice kažu da je naša zemlja ove godine ostvarila jedan od najboljih turističkih rezultata na Mediteranu. Dodaju i da ukupne pozitivne trendove potvrđuju i financijski pokazatelji koji bi, prema projekcijama Hrvatske narodne banke, trebali premašiti i one iz rekordne 2019.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene