Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijet u strahu

Koristili su se njime u Siriji, a hoće li i u Ukrajini? "Biološko oružje ne zna za granice, ne poznaje vojnika..."

Aktualno Galerija Kemijsko oružje - 3 Kemijsko oružje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kemijsko oružje - 2 Kemijsko oružje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kemijsko oružje - 1 Kemijsko oružje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kemijsko oružje - 4 Kemijsko oružje - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Vladimir Putin Galerija 1/6 >>
Rusija je šokirala svijet invazijom na Ukrajinu, a sada se strahuje da bi mogla upotrijebiti kemijsko ili biološko oružje. Zapadni političari kažu da je opasnost realna, osobito nakon što je Rusija optužila SAD i Ukrajinu da imaju tajne laboratorije. Zapad je to protumačio kao rusko pripremanje terena.

Hoće li Rusija u Ukrajini upotrijebiti kemijsko ili biološko oružje? Glavni tajnik NATO saveza u intervjuu za njemačke novine kaže da je opasnost realna. Nije jedini.

Pročitajte i ovo Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer" Ilustracija prijete Francuzima Legija stranaca stigla u Slavjansk, Rusi poručuju: "Sve ćemo ih pobiti"

"Ako upotrijebi bilo kakvo oružje za masovno uništenje, to će promijeniti cijelu situaciju. Zasigurno će Sjevernoatlantski savez i njegovi čelnici, predvođeni SAD-om, morati sjesti za stol i stvarno ozbiljno razmisliti što učiniti. Zato što onda stvari postaju opasne", kazao je predsjednik Poljske Andrzej Duda za BBC.

Rusija je jedna od 193 zemlje koje su 1997. usuglasile Konvenciju o kemijskom oružju. Od tada do danas u svijetu je uništeno 99 posto zaliha kemijskog oružja. Uništavane su i u Rusiji, no poznato je da ga je Rusija upotrebljavala, primjerice u Siriji. Hoće li i u Ukrajini?

"Uporaba kemijskog oružja po vojsci ne bi poručila nikakav značaj koji bi presudio hoće li netko pobijediti ili ne, ali bi jako stradali civili. Dakle, ja osobno smatram da i ruska i ukrajinska strana itekako znaju šta znači ukoliko netko optuži njih da su upotrijebili kemijsko oružje.

To se smatra prema odredbama o Konvenciji zabrane korištenja kemijskog oružja ratnim zločinom. Oni će to pokušati izbjeći, ali gledajte, provokacija je bilo oduvijek", kazao je umirovljeni brigadir NKBO-a Zvonko Orehovec u razgovoru s novinarkom Dnevnika Nove TV Jasminom Bojić.

Koliko kemijskog oružja Rusija još uvijek ima, nitko ne zna. Sigurno je da količine nisu velike jer bi to pokazale inspekcije. Slično je i s biološkim oružjem. Sovjetski Savez, a onda i Rusija imaju veliko iskustvo s modernim tehnologijama. Tri su velika vojna biološka postrojenja, ali što se točno u njima radi, ne zna se.

"Biološko oružje ne zna granice, biološko oružje ne poznaje vojnika, biološko oružje se ponaša kako se ponaša, dakle ako ste u doticaju s njime, bili vi Ukrajinac ili Rus, zarazit ćete se. Čisto sumnjam, nadam se da ima dovoljno pameti da se s takvim nečim ne igra", zaključio je Orehovec.

Rusija je prva optužila SAD i Ukrajinu da imaju tajne biološke laboratorije. Zapad je to protumačio kao stvaranje izgovora za vlastito korištenje nedopuštenog oružja u sukobu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene