Švicarska televizija objavila je u srijedu snimku na kojoj hrvatski policajci silom vraćaju migrante u susjednu Bosnu i Hercegovinu i, prema svjedočanstvima migranata, oduzimaju im novac i mobitele.

Galerija


Hrvatska policija već je dulje vrijeme suočena s optužbama da izbjeglice koje se nađu na hrvatskom teritoriju nezakonito vraća u BiH umjesto da im pruži priliku da zatraže azil u Hrvatskoj te da ih fizički zlostavlja i krade im imovinu.

Vezani članci Migranti, ilustracija (Foto: AFP) Policija u BiH od početka godine spriječila ulazak više od 7000 ilegalnih migranata Migranti (Foto: AFP) Spriječeno krijumčarenje 300 migranata u BiH u ovoj godini: "Prevoze ih u nehumanim uvjetima, po 14 u vozilu"

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova sve je optužbe odbacilo. U političkom magazinu "Rundschau" prvog programa Švicarske radio televizije (SRF) prikazana je snimka na kojoj se vidi kako policajci kombijima na granični prijelaz dovode skupinu migranata i šalju ih natrag u BiH.

Novinari su dva dana zaredom sa skrivenih položaja dokumentirali četiri tzv. push back akcije, odnosno vraćanje migranata protiv njihove volje. U njima je u BiH prebačeno 70 migranata, uglavnom iz Pakistana, Afganistana i Alžira.

U razgovoru s novinarima migranti govore o tome da su im hrvatski policajci uništili mobitele i oduzeli novac te da su protiv njih upotrijebili silu.

Jedna afganistanska obitelj svjedoči kako su ih policajci uz prijetnju oružjem strpali u kombi, a na pitanje mogu li zatražiti azil u Hrvatskoj, policajac im je navodno odgovorio da će dobiti "bosanski azil“.

U prilogu se navodi da se mjesto na kojem hrvatski policajci vraćaju migrante nalazi blizu sela Gradine. Prilog je snimljen krajem travnja.

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je SFR-u da se na snimci radi o "službenoj akciji u skladu sa Šengenskim kodeksom kojoj je cilj spriječiti ilegalni ulazak u EU“.

No njemački stručnjak za migraciju Marcus Engler kaže kako je jasno da se radi o povredi europskog i međunarodnog prava jer nije dozvoljeno skupno protjerivanje bez prethodnog postupka.

Engler dodaje da to nije praksa za koju je kriva samo Hrvatska, nego cijela Europska unija. "Mi moramo kritizirati hrvatsku vladu, ali hrvatska ovdje ne djeluje na vlastitu ruku, nego zajedno s ostatkom EU-a. Hrvatska granična policija financira se europskim novcem. Druge zemlje podržavaju ovu praksu jer od nje politički profitiraju“, rekao je Engler za SFR.

Europska komisija odbila je komentirati materijal koji joj je SFR dao na uvid.

MUP: "To nije nezakonita deportacija, nego obeshrabrivanje"

N1 prenosi dijelove odgovora MUP-a novinarima švicarske javne televizije.

"Nakon pregleda videa utvrdili smo da je snimljen 24. travnja 2019. na državnoj granici Hrvatske i BiH, na dijelu koji je pod nadležnosti Sisačko-moslavačke policijske uprave.

Jasno je kako je namjera videa bila da insinuira kako hrvatska policija nezakonito deportira migrante u BiH, ali ovaj događaj ne uključuje nikakve nezakonite akcije ili nasilno deportiranje.

Video pokazuje policijske službenike kako obavljaju svoje dužnosti s ciljem obeshrabrivanja grupe ljudi od nezakonitog ulaska u Europsku uniju na lokaciji koja nije službeni granični prijelaz.

To provode u skladu s člankom 13 šengenskog zakonika. Štoviše, video ne pokazuje nikakvo korištenje sile od strane policije prema osobama koje obeshrabruju."

U nastavku odgovora MUP navodi kako često zaustavljaju migrante koji pokušavaju nezakonito ući u Hrvatsku, posebno na šumovitom dijelu koje je i minski sumnjivo područje, pa MUP u odgovoru zaključuje da njihovi djelatnici vraćanjem migranata njima ustvari spašavaju živote.

Dalje navode kako im je dužnost štititi vanjsku granicu Europske unije i spriječiti nezakonite migracije koristeći modernu tehnologiju.

U 2018. policija je registrirala 8207 nezakonitih pokušaja prelaska granice, što je 70,7 posto više u odnosu na 2017. Do sada je u 2019. zabilježeno 4309 nezakonitih pokušaja prelaska granice.

MUP tvrdi da takvi migranti prolaze administrativnu proceduru koja rezultira odlukom o povratku u BiH. Ipak, dodaju da ako migranti zatraže azil, provodi se procedura prema Zakonu o međunarodnoj i supsidijarnoj zaštiti koja pretpostavlja zahtjev za azil i smještanje osoba u centar za azilante dok se o njihovu zahtjevu odlučuje.

Netočna je tvrdnja, navode iz MUP-a, da hrvatska policija sprječava migrante da zatraže međunarodnu zaštitu. Od 2014. do danas podneseno je 5597 zahtjeva za azil, ali 78 posto tražitelja dobrovoljno je napustilo zemlju prije završetka procedure, ističe MUP.

Zaključuju kako su sve prijave nevladinih i drugih organizacija zbog navodne upotrebe sile istražene, ali dodaju kako treba imati na umu da prijave ne sadrže dovoljno informacija kako bi se provela kriminalistička istraživanja.

Zato, zaključuje MUP, nije utvrđeno da su policajci upotrebljavali silu ili izvršili krađu ni u jednom slučaju do sada.

MUP na kraju ističe da migranti često, zbog činjenice da su spriječeni u ilegalnom prelasku granice i vraćeni u BiH, lažno optužuju policiju za nasilje u nadi da će im takve optužbe pomoći u novim pokušajima ulaska u Hrvatsku s ciljem nastavka putovanja u željene destinacije u Europskoj uniji. (M.T./Hina/N1)

Spremite kišobrane: Stiže ljepše vrijeme, u jednom će dijelu Hrvatske temperature porasti i na 21 stupanj