Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RADOST I NADA

Dar koji život znači: Sven ima samo 15 godina i novo srce - "Na Badnjak će ubuduće slaviti svoj drugi rođendan"

Doktori u operacijskoj sali, ilustracija
Doktori u operacijskoj sali, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Županjcu Svenu, 15-godišnjem dječaku na Badnjak je transplantirano srce te je sada pred njim težak i dug oporavak. "Na Badnjak će ubuduće slaviti svoj drugi rođendan", poručila je njegova majka.

Dječak Sven Horvat (15) iz Županje na Badnjak je dobio novo, zdravo srce! Liječnici s Rebra uspješno su mu presadili srce. Operacija je trajala oko sedam sati - od 6:30 do 13:20, a dječak se uspješno oporavlja.

"Kada mi je jučer u 18 sati stigao poziv iz KBC-a Zagreb da je pronađeno donatorsko srce koje za Svena život znači, potpuno sam se izgubila. Krenule su suze i jednostavno nisam mogla vjerovati u ono što čujem. Bila sam toliko uzbuđena i doktorica me je morala smirivati", rekla je Svenova majka, Đurđica Šumanovac za Glas Slavonije.

Sven je bio odlično raspoložen prije operacije, cijelim putem do Zagreba je pjevao, ako i u bolnici. Bio je sretan jer će napokon moći u školu. Naime, posljednje tri godine bio je izoliran i već mu je bilo dosta toga.

"Čeznuo je za društvom, za odlascima u školu, za aktivnostima, sanjao o ekskurziji, a sada će napokon moći normalno živjeti - ističe majka, koja ga je jutros, dok je u bolničkim kolicima odlazio u operacijsku dvoranu, otpratila do ulaza u lift i onda su je emocije potpuno svladale", objasnila je.

U ovakvim operacijama smrtnost iznosi 10 posto, rekao je liječnik, a Svenu je bila olakotna okolnost jer prije nije bio operiran. "Na Badnjak će ubuduće slaviti svoj drugi rođendan, oni koji su to prošli nazivaju ga srce-rođendan. Nije mogao dobiti bolji dar", poručila je Đurđica Šumanovac.

Pročitajte i ovo Tomo Kolak: Spašena šaka - 5 Sjajan uspjeh liječnika Prije dva mjeseca liječnici mu šivali šaku, a sad Tomo svira gitaru: "Pucaju me emocije, zahvalan sam doktorima"

Pročitajte i ovo Tomo Kolak - 1 OPERACIJA TRAJALA ŠEST SATI Veliki uspjeh riječkih doktora! Ličaninu uspješno prišili šaku: "Rekao sam, zovi hitnu ode ruka!"

Pred 10-godišnjakom je težak i dugotrajan oporavak. I ona i njegov brat boluju od Danonove bolesti. Zbog nedostatka određenih gena tijelo ne razgrađuje šećer - što uzrokuje propadanje srca, mišića i vida. Ako se stanje pogorša, mogu završiti u invalidskim kolicima, a postoji i mogućnost da im srce u bilo kojem trenutku stane.

Svenu i njegovom bratu je dijagnosticirana i hipertrofična restriktivna kardiomiopatija. Jedino rješenje jest bilo presađivanje srca. Njegovom bratu Leonu transplantacija je na odgodi, ali do 19. godine sigurno će morati i to napraviti.

"Prije šest mjeseci stavljen je na Transplantacijsku listu jer su se liječnici cijelo vrijeme dvoumili zbog rijetke genetske bolesti s kojom se do sada nisu susretali. Strpljivo je čekao svoju priliku i hvala dragom Bogu, dobio je šansu da živi", navela je majka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene