Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod okriljem CARNET-a

Svečano obilježen završetak programa e-Škole: Jedan od najvećih projekata digitalizacije obrazovnog sustava

Svečanost završetka programa e-Škole - 5
Svečanost završetka programa e-Škole - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Svečanost završetka programa e-Škole - 1 Svečanost završetka programa e-Škole - 1 Foto: DNEVNIK.hr Svečanost završetka programa e-Škole - 2 Svečanost završetka programa e-Škole - 2 Foto: DNEVNIK.hr Svečanost završetka programa e-Škole - 3 Svečanost završetka programa e-Škole - 3 Foto: DNEVNIK.hr Svečanost završetka programa e-Škole - 4 Svečanost završetka programa e-Škole - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Svečanost završetka programa e-Škole - 5 Galerija 1/5 >>
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET svečano je u petak obilježila završetak programa e-Škole, jednoga od najvećih projekata digitalizacije osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava, ukupno vrijedan 212 milijuna eura.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET obilježila je u petak završetak programa e-Škole, jednog od najvećih projekata digitalizacije osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava vrijednog 212 milijuna eura. 

Program e-Škole je tijekom osam godina doprinio jačanju kapaciteta osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava kako bi učenice i učenici bili spremni za nastavak školovanja i cjeloživotno učenje, odnosno spremno izašli na tržište rada.

Puni je naziv programa "e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće", a omogućio je provođenje nastave na suvremeni način, u učionicama opremljenima digitalnim tehnologijama u kojima nastavnici mogu koristiti digitalne obrazovne sadržaje, proširiti komunikaciju i izvan granica fizičke učionice te potaknuti aktivniju ulogu učenika u obrazovnom procesu, ističu iz CARNET-a.

Pročitajte i ovo Papa Franjo - 1 sastaje se i s macronom Papa Franjo doputovao u Marseille u posjet posvećen problemu migranata

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u čestitki CARNET-u je uz koncept digitalne zrelosti, posebno naglasio ljudsku dimenziju projekta - kontinuiranu potporu i izobrazbu djelatnika odgojno-obrazovnog sustava.

"Kao ministra posebno me veseli da je znanje i iskustvo stečeno na ovako velikom projektu CARNET iskoristio za nove projekte u vrijednosti većoj od 120 milijuna eura", dodao je.

Pilot projekt "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" proveden je od ožujka 2015. do rujna 2018. godine, a njegovi rezultati bili su podloga za drugu fazu programa koja je obuhvatila sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj financirane iz državnoga proračuna - ukupno njih 1321 (907 osnovnih, 364 srednje i 50 umjetničkih škola i centara za odgoj i obrazovanje).

Kroz projekt su provedene aktivnosti projektiranja mreže škola na više od 2400 lokacija matičnih i područnih škola, postavljena je aktivna mrežna oprema, funkcionalna bežična mreža, isporučeno je više od 85.000 laptopa za djelatnike škola i primjenu u nastavi, kojima je rad olakšan i razvojem novih e-usluga.

Kako bi se upoznali s novim tehnologijama i načinima poučavanja, dodaju iz CARNET-a, odgojno-obrazovni radnici na raspolaganju imaju oko 70 različitih radionica, webinara i e-tečajeva, koje je dosad pohađalo gotovo 70.000 polaznika.

Pročitajte i ovo Istjecanje fekalija u more - 1 Mala zemlja za veliku zarazu Užas na Braču: Hotel ispuštao fekalije u more, djeca se vratila s plaže s plikovima

U sklopu projekta izrađeno je i 98 digitalnih obrazovnih sadržaja, 1440 scenarija poučavanja za nastavne predmete, 350 scenarija poučavanja za međupredmetne teme sa 119 pripadajućih interaktivnih sadržaja.

Ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz istaknuo je da su e-Škole omogućile provođenje nastave na suvremeni način, u učionicama opremljenima digitalnim tehnologijama u kojima nastavnici mogu koristiti digitalne obrazovne sadržaje, proširiti komunikaciju i izvan granica fizičke učionice te potaknuti aktivniju ulogu učenika u obrazovnom procesu.

"Digitalno kompetentni nastavnici u digitalno zrelim školama danas su spremni na uvođenje i primjenu inovacija u svojim pedagoškim praksama", naglasio je.

Svaka od faza provedbe projekta e-Škola financirana je u 85-postotnom iznosu kroz dva operativna programa. Operativni program konkurentnost i kohezija i Operativni program učinkoviti ljudski potencijali, a ostatak sredstava osiguran je iz državnog proračuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene