Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sastaje se i s macronom

Papa Franjo doputovao u Marseille u posjet posvećen problemu migranata

Aktualno Galerija Papa Franjo - 1 Papa Franjo - 1 Foto: AFP Papa Franjo - 3 Papa Franjo - 3 Foto: AFP Papa Franjo - 2 Papa Franjo - 2 Foto: AFP Papa Franjo - 4 Papa Franjo - 4 Foto: AFP +0 Papa Franjo Galerija 1/5 >>
Papa Franjo u petak je doputovao u dvodnevni posjet jugoistočnome francuskom gradu Marseilleu, posvećen događanjima na Sredozemlju, migrantima i migracijama u kontekstu sve češćeg izražavanja neprijateljstva Europljana prema kandidatima za egzil.

"Imamo malo vremena, a toliko stvari koje treba obaviti u ovome gradu koji je poznat kao vrata, kao prozor Sredozemlja", rekao je Sveti Otac novinarima koji su ga pratili u avionu, osudivši još jednom "strašan izostanak čovječnosti", osobito vidljiv u ovome području.

Nakon slijetanja u Marseille, nešto poslije 16 sati poglavara Katoličke Crkve ondje je dočekala francuska premijerka Elisabeth Borne.

U bazilici Notre-Dame de la Garde, simbolu Marseillea, Papa je najprije molio sa svećenicima, a nakon toga pod vedrim nebom molit će s predstavnicima ostalih vjera ispred spomenika podignutog u znak sjećanja na pomorce i migrante nestale u moru.

Očekuje se da Papa još jednom osudi dramatična potonuća i brodolome u kojima stradavaju migranti te da se zauzme za njih i za prognanike. I ovaj će put Franjo govoriti o temi koja mu je bliska još od izbora 2013. - osudit će ​​govor mržnje i politiku zatvaranja granica.

Papin dolazak u Marseille uslijedio je nakon novog vala dolazaka izbjeglica i migranata na talijanski otok Lampedusu, što je nedavno potaknulo EU da donese hitan plan o upravljanju i pomoći svima na migracijskoj ruti iz Sjeverne Afrike, koja je postala najopasnija na svijetu.

Papa Franjo - 1 Papa Franjo - 2 (Foto: AFP)

Ondje je od 2014., prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u moru nestalo više od 28.000 ljudi. "To je najveće groblje na svijetu”, redovito podsjeća papa. Papin posjet Francuskoj održava se uz visoke mjere zaštite, s oko 6000 mobiliziranih pripadnika policije i uz poseban sigurnosni sustav, kazao je neimenovani policijski dužnosnik.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 OBRAT U SLUČAJU Detalji ubojstva studentice u Osijeku: "Mijenjao je iskaze, tvrdio je i da se radi o samoubojstvu"

U subotu se na misi na stadionu Velodrome koju će voditi papa Franjo očekuje oko 60.000 ljudi. Prethodit će joj Franjina vožnja u papamobilu avenijom Pradom, gdje se očekuje 100.000 ljudi.

Lijevo orijentirani dužnosnici i političari pozvali su predsjednika Emmanuela Macrona da posluša Papinu "odvažnu" poruku dobrodošlice, u trenutku kada se u Francuskoj priprema novi zakon o imigraciji. Ovaj Papin posjet Francuskoj prvi je posjet jednoga pape toj zemlji nakon onoga njegova prethodnika Benedikta XVI. 2008. godine. Franjo je bio u Strasbourgu 2014., ali u sklopu posjeta europskim institucijama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene