Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA KADRA

Iz mirovine u školu: Ravnatelji na mukama jer je sve manje profesora fizike i matematike. U Ministarstvu imaju plan - zvat će umirovljenike

Aktualno Galerija Vojislav Kranželić, profesor Vojislav Kranželić, profesor Foto: DNEVNIK.hr Škola - 3 Škola - 3 Foto: DNEVNIK.hr Škola - 2 Škola - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Škola - 1 Galerija 1/4 >>
Školska godina tek je završila, ali mnogi su ravnatelji na mukama. U školama više nema tko predavati fiziku i matematiku. Stoga Ministarstvo planira pred učenike pozvati umirovljene profesore.

Iz mirovine pred školsku ploču. Plan Ministarstva obrazovanja da u škole vrati umirovljene profesore bivši profesor matematike iz Bjelovara, 67-godišnji Vojislav Kranželić rado bi prihvatio:

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs Nasilje u školi Suverenisti osuli paljbu po Fuchsu: "Zahtijevamo da posjeti profesora u zatvoru i ispriča mu se" Igor Seregi, Goran Grgić, Rene Bitorajac, Dean Acimović Sustav zakazao Sin našeg poznatog glumca bio žrtva nasilja: "Daj ih više zaštitite od pokvarenih i nadrkanih profesora"

"Ja bih se htio vratiti u školu ispred svega jer učenici nemaju stručnog kadra koji bi predavao matematiku."

Nastavnički smjerovi na PMF-u ostaju prazni već godinama. Hrvoje je PMF upisao da bi predavao u školi, na trećoj godini ipak se predomislio i umjesto nastavničkog izabrao istraživački smjer.

"Čak i među studentima postoji neka brazda, rekao bih, između nastavnika i inženjerskog studija. I u čemu je problem? Pa iskreno, mislim da to što se nastavnike ne poštuje dovoljno dolazi do izražaja i kod studenata", rekao je Hrvoje Orlić, student treće godine inženjerskog studija matematike.

Studenti ne žele završavati težak fakultet sa smjerom koji im donosi upola ili triput manju plaću. Radije biraju nenastavnički smjer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna raspravljali o COVID-19 Andrej Plenković ustvrdio: "Nema ni teoretske šanse da cijepljenje bude obavezno"

Pročitajte i ovo Izgradnja nove zgrade Općinskog suda u Splitu - 2 APSURDNA SITUACIJA Državni inspektori zbog bespravne gradnje ispitali - Ministarstvo pravosuđa. Građani ogorčeni: "Na malim ljudima se zakon provodi, a na moćnicima ne"

Mirko Planinić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, izjavio je: "Situacija je sve lošija i lošija. U posljednjih pet godina za profesorski smjer fizike prepolovio se broj zainteresiranih studenata."

Treba ih 50-ak na godinu, ali diplomu će u ruke ove godine dobiti njih dvadesetak.

"Osim toga, oni koji završe ne odu svi u tu struku jer je IT sektor s većim plaćama mnogo primamljiviji. Radimo ankete na kraju studija, samo jedna trećina ih ode u škole", dodaje Planinić.

Škole se krpaju kako znaju i umiju

U Ličko-senjskoj županiji dvije trećine profesora fizike nisu stručne za tu ulogu.

"Lovimo po fakultetima, na zadnjim godinama, apsolvente, objavljujemo oglase, čekamo da netko diplomira pa da dođe, da rezerviramo osobu koja će doći u školu", rekla je Suzana Hitrec iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja.

Teoretski, učenike može podučavati i netko sa završenom srednjom školom. Povratak umirovljenih učitelja može se očekivati iduće godine, uz neke uvjete.

Tomislav Paljak, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja kaže: "Da su ljudi psihofizički u stanju odrađivati posao i nakon 65. godine, da se na natječaj ne jave stručnjaci, da postoji stvarna potreba za tim predmetima."

No sve dok je isplativije i cjenjenije raditi u drugim sektorima, teško će se mladi talenti odlučiti za podučavanje novih generacija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene