U školske klupe vraćaju se samo osnovnoškolci od prvog do četvrtog razreda te maturanti. Na nastavu se vraćaju i učenici s potresom pogođenih područja. Njih će sutra dočekati i jedna posve drugačija edukacija.

Galerija


Učitelji su za prvi dan nastave pripremili ova tri zlatna pravila: u slučaju potresa djeca se trebaju sakriti pod klupu, ne stvarati paniku i slušati učiteljicu.

Vezani članci Ulaz u školu, ilustracija Istarski stožer odlučio: Od 22. veljače i srednjoškolci na nastavi u razredima Koronavirus u školama - 2 Samoizolacija teško pada učenicima i vrtićkoj djeci: Stručnjakinja otkriva kako im možete olakšati tih 14 dana unutar četiri zida

"Najprije smo svi nastavnici i svi djelatnici prošli eduakciju. Što i kako postupati u slučaju potresa. Sutra ćemo prvi nastavni dan djecu educirati kroz pripremljene materijele koji su u skladu s njihovom dobi", kazala je Sandra Štambuk, učiteljica razredne nastave OŠ Središće.

Nakon edukacije djecu čeka i evakuacijska vježba. Sve ono što nauče u teoriji, morat će isprobati u praksi.

Kada potreres završi, svi učenici moraju napustiti svoje učionice i slijediti evakuacijske strelice da što brže u najkraćem mogućem roku izađu van na sigurno

Na sigurno idu i njihove jakne, ali ne u školski ormarić, što je bila praksa prije potresa.

"Odsada će djeca imati svoje jakne u razredu na svojoj stolici, a u džepu će se nalaziti mobiteli koji će biti ugašeni, i lijekovi medikamenti koja djeca koriste//roditelj će dobiti informaciju od učitelja gdje se nalazimo, da li je dijete na sigurnom", kaže ravnateljica OŠ Središće.

Roditelji u Zagrebu tražili su i sigurnosni koridor prema školama. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje tvrdi da je sve pod kontrolom jer su službe sanirale sve opasne građevine, a na nekim lokacijama postavljene su i skele.

Devet škola u Sisačko-moslavačkoj županiji nije sigurno za povratak, u Zagrebu trenutačno njih 15, a u Krapinsko-zagorskoj jedna. Njih je uz COVID snašao i potres.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr