Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naštetila ugledu

Sutkinja Juričić dobila ukor zbog istupa u medijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno sudbeno vijeće ukorom je kaznilo sutkinju Upravnog suda Mirjanu Juričić koja je osporavala imenovanje ustavne sutkinje Slavice Banić.

Po mišljenju tijela zaduženog za utvrđivanje stegovne odgovornosti sudaca sutkinja je medijskim istupima naštetila ugledu suda i sudačke časti. No, i nakon odluke sutkinja Juričić tvrdi da niti na jedan način nije naštetila sudačkom ugledu, već da je svojim istupima u dnevnom tisku, televiziji i internetskim portalima činila upravo suprotno.

Pročitajte i ovo Državno sudbeno vijeće na četiri godine Novi sastav Državnog sudbenog vijeća, Milković i dalje ostaje predsjednik Slika nije dostupna Glavašev odvjetnik u stanje mirovanja stavio članstvo u HHO-u

>> Sutkinju Ustavnog suda terete za rušenje ugleda suda

'Ovo je upozorenje svim slobodoumnim sucima koji žele govoriti istinu', kazala je sutkinja po okončanju stegovnog postupka, uvjerena da je kažnjena zbog politike i verbalnog delikta.

S njenim tvrdnjama, međutim, ne slaže se predsjednik DSV-a Ivan Turudić koji je, obrazlažući najblažu kaznu koju to tijelo može izreći, kazao da je sutkinja Jurišić ukorena isključivo zbog javnih istupa koji 'nisu dostojni suca'.

'S indignacijom odbijam da se protiv vas vodio politički montirani postupak', kazao je Turudić, dodajući da je pozivanje na političke progone u Hrvatskoj danas vrlo moderno.

Melodramatičan govor joj nije pomogao

Sutkinji je predbacio i da nije bilo potrebe za 'melodramatičnim završnim govorom' pred DSV-om u kojem je kazala da je cijeli život radila časno i pošteno, ali da je bila degradirana i onemogućavana u radu nakon što je pred Upravnim sudom pokušala osporiti izbor sutkinje Ustavnog suda.

Upravni sud je, naime, uvažio njezine tvrdnje da je Hrvatski sabor sutkinju Banić imenovao iako nije udovoljavala uvjetima natječaja. No, Ustavni je sud tu odluku ukinuo krajem travnja 2009. uz tvrdnju da Upravni sud ne može poništavati odluke sabora kao najvišega zakonodavnog tijela.

Odvjetnik ukorene sutkinje Veljko Miljević kazao je da će cijeli slučaj ponovno završiti pred sudom od kojega je sve i počelo, s obzirom da žalbe na odluke DSV-a rješava Ustavni sud.

'Iako nisam zadovoljan odlukom, zadovoljan sam trendom jer je od početka postupka popis inkriminacija s 15 pao na samo četiri', kazao je Miljević, zadovoljan što je od teže kazne koja je tražena na početku postupka DSV odredio najblažu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene