Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štete na usjevima

Suša: Elementarna nepogoda za Brodsko-posavsku županiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brodsko-posavski župan Danijel Marušić donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje cijele županije zbog posljedica višemjesečne suše.

Čak sedamdeset posto manje oborina od uobičajenoga prosjeka prouzročilo je štete na poljoprivrednim usjevima proljetne sjetve, soji, šećernoj repi, kukuruzu, suncokretu, krmnim kulturama i povrću te višegodišnjim nasadima voćaka i u vinogradima.

'Zadnjih su mi dana intenzivno stizali zahtjevi općina za proglašenjem elementarne nepogode. Doista su štete velike, jer prava kiša nije pala gotovo zadnja tri mjeseca, kazao je župan Danijel Marušić.

Predsjednik županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Darko Grivičić ističe kako je ovo jedna od ekstremnih godina. 'Definitivno je stanje elementarne nepogode na području cijele županije. Prvi otkosi soje, kukuruza, suncokreta koji su pali pokazuju kako su prinosi manji u prosjeku trideset a negdje čak i pedeset posto. A ogromne su i štete ne voćarskim kulturama, posebno jabukama', napominje.

Odlukom o proglašenju elementarne nepogode općinska i gradska povjerenstva imaju obvezu da u roku od osam dana podnesu izviješća o stanju na svom području.  (HIna)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Procjenjuje se šteta Elementarna nepogoda za Slavonski Brod, Novu Gradišku i 26 općina Slika nije dostupna Procjenjuje se šteta Zbog suše proglašena elementarna nepogoda i za Varaždinsku županiju

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene