Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor pozvana da je zaustavi

SUH: 'Šuker predvodi besramnu kampanju protiv umirovljenika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozvao je premijerku Jadranku Kosor da zaustavi 'opasnu i besramnu kampanju protiv umirovljenika koji su mirovine stekli svojim radom'.

Tu kampanju, kako se ističe u priopćenju, 'predvodi ministar financija Ivan Šuker, čija je nedavna izjava da najveći teret proračuna postaju mirovine, šokirala i umirovljenike i širu javnost'. SUH ističe da takve izjave i 'svojevrsne najave da bi u jesen moglo ponestati novaca u proračunu za mirovine predstavljaju napad na umirovljenike te pokušavaju stvoriti razdor između radnika i umirovljenika'.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zvonimir Rusjan - 3 Užasna situacija SKANDALOZNO Zvonimir je 11 godina bez mirovine zbog nevjerojatnog razloga: "Vjerojatno čekaju da umrem..." Jednokratno novčano primanje za umirovljenike, Ilustracija Jednokratna pomoć Dobra vijest za umirovljenike: Uskoro na račune sjeda novac, provjerite koliko

Pozivajući predsjednicu Vlade da 'zaustavi vrijeđanja velikog dijela glasačkog tijela', predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić u priopćenju napominje da je samo 46 posto umirovljenika mirovinu steklo radom i uplaćenim doprinosima te da je puni radni staž ostvarilo 21 umirovljenika, a ne 11 posto kako se u javnosti prikazuje. SUH, među ostalim, ističe i da se najavljuje veća penalizacija prijevremeno umirovljenih radnika te da se u dvije godine krize očekuje prijevremeno umirovljenje više od 30.000 radnika.

Nadalje, predsjednik SUH-a podsjeća da je Hrvatska zemlja s vrlo velikim brojem povlaštenih umirovljenika, čak 190.000 ili oko 15 posto od ukupnog broja umirovljenika, na čije mirovine ide oko 25 posto mirovinskog fondam, te zemlja s velikim udjelom invalidskih umirovljenika - ima ih 324.544 ili 27 posto. No, Hrvatska je, napominju u SUH-u, i među nekoliko zemalja u Europi u kojima poslodavci plaćaju bitno niže doprinose za mirovine od iznosa koji se usteže radnicima, dok je u većini drugih zemalja udio na teret poslodavca katkad i dvostruko veći. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene