Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provodi se dezinfekcija

Ravnatelj splitske škole u kojoj se pojavio svrab: "Sve je krenulo nakon praznika"

Aktualno Galerija Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ Foto: DNEVNIK.hr Vlade Dragun, ravnatelj OŠ Sućidar Vlade Dragun, ravnatelj OŠ Sućidar Foto: DNEVNIK.hr Svrab u splitskoj školi - 1 Svrab u splitskoj školi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Svrab u splitskoj školi - 2 Svrab u splitskoj školi - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Svrab u splitskoj školi - 3 Galerija 1/6 >>
Kod jednog učenika osnovne škole Sućidar potvrđena je pojava svraba, dok je još troje djece u tretmanu, potvrdio je Nastavni zavod za javno zdravstvo splitsko-dalmatinske županije.

Nastava u školi odvija se normalno, dok se u dogovoru s liječnicima i epidemiolozima provodi i dezinfekcija.

U Splitsko-dalamtinskoj županiji godišnje se zabilježi do 200 slučajeva zaraze svrabom. Epidemiolozi uvjeravaju kako nema mjesta za paniku te da je situacija pod kontrolom.

"Potvrda skabijesa moze biti na temelju izgleda dijela tijela gdje se dijete češe ili potvrđenog mikrobiološkog nalaza strugotine. Zasad smo imali četvero djece u tretmanu. Od toga je jedno dijete ima potvrđenu strugotinu", navodi ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marija Juriča.

"Sve je krenulo nakon praznika. Prošli tjedan su pokazani prvi simptomi i odmah smo reagirali u dogovoru s liječnicom, nema nikakve panike", rekao je ravnatelj Osnovne škole Sućidar Vlade Dragun.

"Imamo četiri do pet učenika kod kojih su simptomi koji bi mogli biti svrab. Ti učenici i roditelji su kontaktirani i upućeni su kod liječnika na pregled", dodao je.

Prvi simptomi pojavili se prošli tjedan

Ta djeca su, kaže, sada kod kuće. Prvi simptomi primjećeni su prošloga tjedna. Panike, tvrdi ravnatelj, nema.

"Za svaki slučaj, ako se utvrdi da je zaista svrab - organizirat ćemo nastavu na način kako je to bilo u vrijeme korone, učenici će biti u svojim učionicama jer je tako jednostavnije čistiti plohe", rekao je Dragun.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Hrvatsku pogodila bakterijska infekcija, umrle četiri osobe: Poznato koji su simptomi i kako se liječi

Ako se primjeti svrab ili češanje kod djeteta, to odmah treba javiti liječniku i ne ići u školu, upozoravaju epidemiolozi.

"Mjere su dezinfekcija prostora, čišćenje posteljine u kućama, ako u kućanstvu dijete ima skabijes - svi se u kućanstvu trebaju tretirati s terapijom za skabijes. To su tekućine ili gelovi koji se namažu i nakon 24 sata isperu", navodi Karin.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji godišnje se zabilježi do 200 slučajeva zaraze. Dok u cijeloj Hrvatskoj ih bude oko 2000.

Pročitajte i ovo Ilustracija ŠIRENJE INFEKCIJE Ospice potvrđene kod još dvoje djece u susjedstvu: Liječnici poslali upute tko im se sve treba javiti

Svrab uzrokuje grinja koja se lako prenosi duljim izravnim fizičkim kontaktom ili preko zaražene odjeće, ručnika, posteljine.

Cijeli prilog pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene