Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apel roditeljima

Neugodna bolest hara među učenicima dalmatinske škole: Pozvani i epidemiolozi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U splitskoj Osnovnoj školi Sućidar se pojavio svrab. U školi tvrde i kako provode i mjere dezinfekcije školskih prostora i radnih površina učenika, a sve se odvija pod nadzorom liječnika specijalista školske medicine i epidemiologa.

Pojavio se svrab u splitskoj Osnovnoj školi Sućidar. Zaraženo je nekoliko učenika.

Neki nastavnici su već u ponedjeljak iskomunicirali s roditeljima i pozvali ih na dodatan oprez Stigla je i službena informacija o zarazi u toj osnovnoj školi.

U školi tvrde i kako provode i mjere dezinfekcije školskih prostora i radnih površina učenika, a sve se odvija pod nadzorom liječnika specijalista školske medicine i epidemiologa.

Diana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u županijskom Zavodu za javno zdravstvo je istaknula da je olakotna okolnost da je u OŠ Sućidar liječnica školske medicine vrlo brzo reagirala i već je uključena epidemiološka služba kako bi se stvari stavile pod kontrolu.

"Osobe zaražene svrabom, kao i one kod kojih se pojave dječje gliste ili uši, prati stigma kako ne vode računa o higijeni, što uopće nije točno. To je samo znak da su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom i ništa više", pojasnila je Nonković za Slobodnu Dalmaciju te dodala da se nerijetko dogodi i da se medicinske sestre zaraze njegujući pacijente.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Lisabonu - 3 Nemaju napretka u karijeri Deseci tisuća učitelja izašli na ulice u Lisabonu, traže bolje plaće i uvjete rada

Bolest će se kod djeteta prepoznati ako mu se nakon jakog svraba pojavi crveni osip na mjestima grebanja i češkanja. Osjećaj svraba pojačava se po noći i u toplijem prostoru, tako da bolest roditelji mogu prepoznati i prije izbijanja osipa, ako se dijete češka dok spava.

Pročitajte i ovo Liječnici i zdravstvo: Ilustracija - 2 TKO ĆE NAS LIJEČITI? Problem nedostatka liječnika: U jednom dijelu grada nedostaje ordinacija, u drugom ih ima viška

Roditelji su dobili uputu da ako to primjete - odmah kontaktiraju svogliječnika i ne šalju dijete u školu. Ako je svrab u pitanju, liječnik će im prepisati potreban lijek i pojasniti što sve treba učiniti kako bi bolest bila izliječena.

"Molimo vas također da upozoravate svoje dijete da ne oblači odjeću drugih učenika, primjerice jakne, i što manje koristi stvari drugih učenika, izbjegava fizičke kontakte i redovito pere ruke", objavljen je apel na web stranici škole.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene