Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje za zločin na Ovčari nastavljeno iskazima svjedoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iskazom nekoliko svjedoka na Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je ponovljeno suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari u studenome 1991. kada je strijeljano više od 200 hrvatskih zarobljenika.

Jedan od svjedoka Milan Ivanović rekao je, pred sudskim Vijećem kojim predsjeda sudac Vesko Krstajić, da su 'teritorijalcima zapovijedali časnici bivše JNA, a ne prvooptuženi Miroljub Vujović'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedok zločina na Ovčari brani optužene Slika nije dostupna Suđenje za ubojstvo liječnika u Slunju 1991. godine

Svi saslušani iskazi svjedoka odnosili su se na optuženoga Vuju Zlatara. Liječnica Ranka Krunić- Protić izjavila je kao svjedok da se ne sjeća optuženog Vuje Zlatara kao pacijenta, dok je svjedok Ilija Galović rekao da je, prema posrednim saznanjima, Zlatar ranjen u Vukovaru potkraj listopada 1991.

Obrana optuženoga Zlatara zasniva se na navodnom alibiju da je tijekom događaja u Vukovaru bio u Srbiji u bolnici. U prvostupanjskom postupku sud nije prihvatio njegovu obranu i on je osuđen na višegodišnji zatvor.

Ponovljeni proces optuženima za ubojstvo više od 200 zarobljenih Hrvata na Ovčari, počeo je u ožujku pošto je Vrhovni sud Srbije, potkraj 2006., ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je petnaestero optuženih proglašeno krivima za zločin i osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne, dok je dvoje oslobođeno krivnje.

Za taj je zločin optuženo 17 pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara i Šešeljeve paravojne postrojbe 'Leva Supoderica'. 

Suđenje se nastavlja u srijedu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene