Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak u normalu

Sudovi u Zagrebu moraju se seliti zbog potresa: Uskoro nastavak suđenja Vidoševiću, Bandiću i Sanaderu

Novi i stari uvjeti u sudnicama - 2
Novi i stari uvjeti u sudnicama - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novi i stari uvjeti u sudnicama - 1 Novi i stari uvjeti u sudnicama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Novi i stari uvjeti u sudnicama - 2 Novi i stari uvjeti u sudnicama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Novi i stari uvjeti u sudnicama - 3 Novi i stari uvjeti u sudnicama - 3 Foto: DNEVNIK.hr Novi i stari uvjeti u sudnicama - 4 Novi i stari uvjeti u sudnicama - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Novi i stari uvjeti u sudnicama - 5 Galerija 1/7 >>
Nakon gotovo dva mjeseca u normalu se vraća i rad sudova. Zaostaci, kažu, nisu nenadoknadivi, ali dobro je da se ponovno počelo raditi u većem obimu. Prošlu su godinu sudovi u Hrvatskoj završili s više od 370 tisuća neriješenih predmeta.

Sudski hodnici trenutačno nalikuju bolničkima, ali rad se napokon nastavlja. I na ulasku u Sud poštuju se, naravno, stroge epidemiološke mjere. Iznimaka nema, ista pravila vrijede za sve.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema službene potvrde Novo podrhtavanje tla uznemirilo Zagrepčane, stigle stotine komentara: "Čulo se, a i protreslo" Potres Utješio građane Stručnjak o novim potresima koji su uznemirili Zagrepčane: "Evo zašto su ih tako jako osjetili"

"Kada dolaze na sud, sve stranke, dakle odvjetnici, državni odvjetnici i stranke koje su pozvane da dođu na sud, moraju koristiti ta zaštitna sredstva tijekom svog boravka na sudu", govori predsjednik županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban.

Ako zatreba, u postupcima u kojima sudjeluju rizične skupine može pomoći i tehnologija. Vrban dodaje da su osigurani tehnički uvjeti za davanje iskaza svjedoka i sudjelovanja u suđenju preko videoveze.

U Zagrebu sud uz koronu ometa i potres

U Zagrebu koronavirus nije bio jedini problem. Potres je neke sudove učinio beskućnicima. Među njima i Županijski sud, čija je zgrada neupotrebljiva. Kazneni odjel privremeno je dom pronašao u zgradi Općinskog kaznenog suda, koji je i sam stradao, ali u kojem se ipak može boraviti.

"Preseljava se informatička oprema, preseljavaju se spisi koji su često veliki kao pola ove prostorije ili slično. Dolaze službenici, namještenici, to je zaista velik i opsežan posao koji iziskuje puno vremena i truda", govori nam sudac Ivan Turudić.

Preseljenje je u tijeku, a i ova se zgrada još obnavlja, pa nije lako. Najgore je što u zgradi jednog suda sada moraju raditi dva. Turudić kaže kako to znači da će se u sudovima morati dogovarati i snalaziti. Ističe da svatko ima svoje rasprave, potrebe i dinamiku, no drugog izbora nema.

Poznati slučajevi doveli do prisilnog kompromisa

Dva mjeseca zaostatka neće stvoriti, kažu, velik problem, ali epidemiološka pravila neke bi procese ipak mogla zakomplicirati. Sudnice nisu velike pa bi problem mogli biti slučajevi u kojima ima mnogo okrivljenika.

"Nikako se ne može postići fizička distanca između sudionika u raspravi. Ne samo između sudaca nego i između državnih odvjetnika, između odvjetnika i okrivljenika. U tih nekoliko predmeta raspravu ćemo voditi na općinskom građanskom sudu, gdje postoji još jedna dvorana koja je primjerenija od ove", na kraju je objasnio Turudić.

Za neke od takvih slučajeva prijeti zastara, pa se rješenje moralo naći. A već u prvim tjednima nastavit će se i neka od najzvučnijih suđenja - Nadanu Vidoševiću, Ivi Sanaderu i Milanu Bandiću.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene