Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Suđenje Perkoviću i Mustaču

Sutužitelj: Njemačka nije plaćala odvjetnika Vinku Sindičiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za danas je bilo planirano i čitanje osmrtnica svjedoka koji su tijekom istrage dali svoj iskaz, a koji su u međuvremenu preminuli.

Suđenje bivšim pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu zbog sumnje u suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića nastavljeno je u petak očitovanjem predstavnika sutužiteljice na tvrdnje o nevjerodostojnosti mogućeg svjedoka optužbe Vinka Sindičića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj prati Ivana Petrović Prates: 'Đureković je bio ustrašen i živio je konspirativno' Slika nije dostupna 'Pravo smaknuće' 'Zabrinut sam zbog činjenice da se svjedoci iz Hrvatske 'prave mrtvi''

Markus Meissner, jedan od odvjetnika sutužiteljice ustvrdio je da su navodi obrane, koja je drugog dana suđenja u ponedjeljak pismenim putem od državnog odvjetništva zatražila očitovanje o navodima po kojima je Vinko Sindičić, glavni svjedok u prethodnom procesu u kojem je Krunoslav Prates zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića 2008. pred istim sudom osuđen na doživotnu kaznu i mogući svjedok u procesu protiv Mustača i Perkovića, za svjedočenje u jednom procesu početkom 70-ih godina od Njemačke obavještajne službe (BND) i Njemačkog ureda za zaštitu ustavnog poretka dobivao upute kako svjedočiti te za to bio novčano nagrađivan, neistiniti.

'Iz priloženih dokumenata ne proizlazi da bi navodi obrane bili istiniti', rekao je Meissner. On je primijetio kako nije moguće utvrditi vjerodostojnost dokumenata koje je obrana priložila kao dokaz svojoj tvrdnji da je Vinko Sindičić primao upute i financijska sredstva jer da isti dokument Službe državne sigurnosti (SDS) ogranak Rijeka, nije potpisan, nema pečata niti službeni broj.

'Također se ne može isključiti da je dokument istrgnut iz neke cjeline te je moguće da je cenzuriran', naveo je predstavnik sutužiteljice i udovice ubijenog Stjepana Đurekovića.

'Oni žele dokazati zločinački karakter jugoslavenskog režima'

Odvjetnik Meissner je također ustvrdio kako iz dokaznih dokumenata ne proizlazi da je njemački Ured za zaštitu ustavnog poretka Sindičiću plaćao odvjetnika, što je obrana protumačila kao financijsku nagradu, nego da je samo putem ovog ureda Sindičiću angažiran odvjetnik. Na kraju izlaganja Meissner je zaključio kako 'obrana nije iznijela bilo kakva saznanja' osim što je 'potvrdila da je upravo SDS ‚Mišu‘ (kodno ime Vinka Sindičića) podmetnuo njemačkim tajnim službama kao SDS-ovog ‚dvostrukog agenta‘ i kao takvoga ga instruirao kako se treba ponašati u kontaktu s njemačkim službama u korist SDS-a'.

Do pauze današnjeg ročišta nastavljeno je s čitanjem presude Krunoslavu Pratesu za suučesništvo u ubojstvu Đurekovića.

Suđenje se poslijepodne nastavlja čitanjem presude Pratesu, u kojoj se detaljno opisuje pozadina ubojstva Stjepana Đurekovića i u kojoj se spominju i optuženi Mustač i Perković. Obrana je najavila da će nakon toga iznijeti svoj komentar na navode iz presude.

Za danas je bilo planirano i čitanje osmrtnica svjedoka koji su tijekom istrage dali svoj iskaz, a koji su u međuvremenu preminuli.

Suđenje je započelo prošlog petka, a osuđeni su najavili da će se zasad braniti šutnjom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene