Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Sudac Kolakušić o predstečajnim nagodbama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načinu na koji se provode predstečajne nagodbe od početka se protivio sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić. Dugo je bio i usamljen u toj borbi, a podnio je svojedobno čak i Ustavnu tužbu. Odgovor Ustavnog suda, doduše, nije dobio već gotovo godinu i pol, a zakon se u međuvremenu i mijenja. No, ni novim prijedlogom sudac Kolakušić nije zadovoljan.

Gospodine Kolakušić kritizirali ste stari zakon, jeste li vidjeli prijedlog novog zakona o predstečajnim nagodbama i što mislite o njemu? Mislite li da će donijeti pomake?

Pročitajte i ovo Pljačka vozila FINA-e u Rijeci Riješena velika pljačka VIDEO Pao pljačkaš kombija FINA-e, policija objavila dramatičnu snimku uhićenja: "Policija je, gospođo", "Dijete mi spava" Sanja Vištica i Ivan Penava - 2 Jedno pitanje mu nije sjelo Penava za Dnevnik Nove TV: "Nismo uskogrudna stranka, bit će mjesta za Kolakušića i istaknute pojedince"

Na brzi pregled, što sam uspio vidjeti, da je ogroman broj ranijih odredbi stečajnog zakona jednostavno prepisan u novi zakon. Imamo zakon koji neće ništa pomoći hrvatskom gospodarstvu, niti pravosuđu da bude brže. Brojni tehnički problemi s kojima se susrećemo, kao što je preuzimanje imovine, sprječavanje fiktivnih ugovora o davanju u podzakup u par dana prije - sve to nije riješeno.

Kolakušić o predstečajnim nagodbama: Zbrajaju se golovi s jedne strane

Veće ovlasti dane su trgovačkim sudu, a određene ima i Financijska agencija. mislite li da će to funkcionirati u praksi?

Potpuno je nejasno iz kojih razloga se FINA stalno stavlja u sudski postupak u kojoj joj uopće nije mjesto. Zbog čega otvarati stotine i tisuće postupaka predstečajnih nagodbi u kojima imamo 1 vjerovnika i 1 dužnika ili jednog dužnika i 2 vjerovnika. Oni bi trebali sklopiti vansudsku nagodbu i naplatiti se mimo opterećivanja sudova! Ukoliko nema osnova zbog čega ulaziti u dugotrajne i skupe sudske postupke

Mislite li i dalje da treba provesti reviziju dosadašnjih predstečajnih nagodbi i sami ste govorili da je bilo određenih zlouporaba?

Stari zakon je apsolutno najveća sramota hrvatskog pravosuđa, jer je omogućio da se na temelju nepostojećih potraživanja se otima stvarna i prava imovina hrvatskih građana. Revizija se mogla provesti do pravomoćnosti rješenja. Ne može se skoro ništa poduzeti osim u dijelu u kojem se provodi kazneni progon, manji dio, i svakako se treba provesti kroz primjenu zakona o porezu na dohodak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene