Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUDAC ISTRAGE ODLUČIO

Šibenska sutkinja Maja Šupe, poduzetnik Petrović i odvjetnik Zmijanović ostaju iza rešetaka - određen im je istražni zatvor

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio je jednomjesečni istražni zatvor za šibensku sutkinju Maju Šupe, poduzetnika Blažu Petrovića i odvjetnika Branimira Zmijanovića zbog primanja i davanja mita.

Odluka o određivanju istražnog zatvora donesena je zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke za svo troje te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela za sutkinju i odvjetnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osumnjičena za mito FOTO Bivša sutkinja Maja Šupe izašla iz zatvora, njezin odvjetnik: "Sve je vrlo emotivno doživjela" Maja Šupe - 1 NA VLASTITI ZAHTJEV Uhićena Maja Šupe više nije sutkinja: Sudbeno vijeće razriješilo je dužnosti

Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a rekao je da je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv troje okrivljenika i zatražen istražni zatvor.

"Nakon održanog ročišta, sudac istrage prihvatio je za Maju Šupe prijedlog USKOK-a za određivanje istražnog zatvora iz obje osnove - zbog opasnosti od ponavljanja djela i mogućnosti utjecaja na svjedoke", rekao je.

"Blaž Petrović ostaje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a odvjetnik Branimir Zmijanović ostaje u istražnom zatvoru nakon što je prihvaćen prijedlog USKOK-a, a zbog ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke", dodao je.

Odluka o žalbi u četvrtak

Odvjetnik Blaža Petrovića, Vinko Ljubičić kaže da je prihvaćen njegov argument kako nema osnova za ponavljanje kaznenog djela.

"Ostao je argument za utjecaj na svjedoke, ja očekujem da će svjedoci biti brzo ispitani. U četvrtak ću odlučiti hoću li se žaliti na ovu odluku", rekao je.

Na pitanje novinara o mitu za koje USKOK tereri njegovog branjenika kaže da nije dobro dovoditi u pitanje čast suda i presudu koja je donesena.

"Na ovaj način tretirati takvu presudu - siječemo granu na kojoj svi sjedimo. Na ovaj način se ne može dovoditi u pitanje čast suda. Radi se o presudi koja je donesena i pravno utemeljena. Vijeće Županijskog suda je presudu Blaževiću potvrdilo jednoglasno", rekao je Ljubičić.

"Ovdje nešto smrdi", dodao je.

Primanje i davanje mita 

USKOK sutkinju, poduzetnika i odvjetnika sumnjiči za koruptivna nedjela u kojima je sutkinja primila mito od 15 tisuća eura da donese oslobađajuću presudu Blaži Petroviću, a u svemu je posredovao odvjetnik Zmijanović. 

Branitelj Branimira Zmijanovića odvjetnik Željko Gulišija je rekao da je i njegov branjenik danas aktivno iznosio svoju obranu i odgovarao na pitanja negiravši da je posredovao u davanju mita.

Na ispitivanju u USKOK-u sutkinja Šupe je također negirala kaznena djela za koje ju se sumnjiči te je odgovarala na pitanja tužiteljstva i obrane. Njen je odvjetnik Krešimir Škarica novinarima otkrio da je prije mjesec dana podnijela zahtjev za mirovinu jer joj je narušeno zdravlje.

Predložen istražni zatvor

Nakon što je svo troje osumnjičenih tijekom dana ispitivano u USKOK-u sucu istrage Županijskog suda u Splitu Ivici Botici je predloženo da se zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, ali i ponavljanja kaznenog djela svima odredi istražni zatvor.

Sjednica na kojoj se odlučivalo hoće li trojka završiti na splitskim Bilicama započela je iza 18 sati.

Tužiteljstvo i policija u priopćenjima su otkrili da troje uhićenih sumnjiči za primanje i davanje mita u razdoblju od svibnja 2013. pa do rujna 2014. Zapriječena zatvorska kazna za primanje i davanje mita je do deset godina.

Ne otkrivajući identitete istražitelji navode da je Šupe bila predsjednica raspravnog vijeća u kaznenom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Šibeniku, u kojem je Petrović bio optužen uz još jednog optuženika kojeg je zastupao šibenski odvjetnik Zmijanović.

U tom postupku je Petrović posredstvom Zmijanovića dogovorio sa sutkinjom da će joj predati 15.000 eura ako, bez obzira na stvarno stanje predmeta, donese oslobađajuću presudu.

Prvi dio od 6000 eura navodno je dobila preko fiktivnog predugovora za prodaju zemlje koji je sutkinjina majka potpisala s Petrovićevim pouzdanikom, a preostalih 9000 nakon što je presuda postala pravomoćna u rujnu 2014. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene