Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazak književnika

Sućut premijera Milanovića i predsjednika Josipovića obitelji Ivana Kušana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović uputili su brzojave sućuti obitelji preminulog akademika Ivana Kušana.

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović uputio je danas brzojav sućuti obitelji hrvatskog književnika i akademika Ivana Kušana izražavajući tugu zbog smrti književnika čiji su romani osobito obogatili dječju, ali i hrvatsku književnost uopće.

"S tugom sam primio vijest o smrti našeg istaknutog književnika i akademika. Odrastali smo čitajući njegove romane koji su osobito obogatili dječju, ali i hrvatsku književnost uopće. Pamtit ćemo ga kao jednog od najdarovitijih i najduhovitijih hrvatskih autora te nadahnutog prevoditelja čija djela ostavljaju neizbrisiv trag i u dramskoj, televizijskoj i filmskoj umjetnosti. Bogatstvo riječi koje za njim baštinimo inspirirat će još mnoge naraštaje čitatelja", naveo je premijer Milanović u brzojavu sućuti koje je uputio u ime hrvatske Vlade i svoje osobno.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem"

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović također je uputio brzojav sućuti. "S iskrenim žaljenjem primio sam vijest da nas je napustio književnik Ivan Kušan, autor nekih od najljepših stranica dječje književnosti. Njegovi zaigrani likovi Koko i Melita osvojili su dječju maštu i postali omiljeni likovi dječje lektire koja se čitala s užitkom", naveo je Ivo Josipović u brzojavu sućuti obitelji Ivana Kušana.

>> Napustio nas je velikan hrvatske književnosti Ivan Kušan

Podsjetio je da su filmska ekranizacija Kušanovog romana 'Koko i duhovi' i zanimanje publike za taj film pokazali kako dobra literatura ne gubi na vrijednosti bez obzira na promjenu interesa novih generacija.

Predsjednik Josipović istaknuo je kako se Ivan Kušan, kao urednik dječjih časopisa, pokazao i kao izvrstan poznavatelj dječje psihologije, pokušavajući male i mlade usmjeriti u odrastanje uz humor, prijateljstvo i solidarnost.

Jedan od najistaknutijih hrvatskih književnika, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Ivan Kušan umro je danas u Zagrebu u 80. godini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene