Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Mamić

Iako je bijeli štrajk, punica Luke Modrića ipak će morati na ročište: "To su predmeti visoke korupcije koji ne trpe nikakav zastoj"

Aktualno Galerija Štrajk sudaca - 1 Štrajk sudaca - 1 Foto: DNEVNIK.hr Štrajk sudaca - 2 Štrajk sudaca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Štrajk sudaca - 3 Štrajk sudaca - 3 Foto: DNEVNIK.hr Štrajk sudaca - 4 Štrajk sudaca - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Hrvoje Krešić i Ivana Bilušić - 1 Galerija 1/8 >>
U ponedjeljak počinje bijeli štrajk sudaca. Pridružit će im se i državni odvjetnici. Sve se radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima odgađaju, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Sudski hodnici u ponedjeljak neće biti prazni.

"Neće, u ponedjeljak smo mi svi na poslu", rekao je Davor Mitrović, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

Neće biti ni puni, jer održat će se samo hitne rasprave. Među njima i slučaj Mamić. Županijski sud u Osijeku spremno čeka nove svjedoke - punicu Luke Modrića, a u utorak i Niku Kranjčara.

"Svaki sudac procjenjuje one što su hitne i one koje su neodgodive. Moj predmet je po ocjeni vijeća neodgodiv zbog toga što je obiman broj svjedoka", dodao je Mitrović.

Što je činiti građanima, doći na sud ili ne te kako će sve to izgledati u ponedjeljak donosi reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

"Od ponedjeljka ujutro na hrvatskim sudovima, naravno ako se do tog trenutka ne dogodi preokret i ne postigne dogovor s izvršnom vlašću, suci kreću u mjeru upozorenja kako smo i najavili. Suci su već u petak, kada smo vidjeli da nije bilo dogovora, pristupili odgovorno i poslali obavijesti strankama. Prvenstveno odvjetnicima u onim predmetima u kojima stranke imaju opunomoćenike, dakle odvjetnike, poslali smo im obavijesti koji predmeti se odgađaju u narednim danima", poručila je Ivana Bilušić, glasnogovornica Udruge hrvatskih sudaca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užasni uvjeti Strašna bolest hara prvim linijama fronta: Vojnici povraćaju i krvare iz očiju

"Svakako građani ako nisu dobili obavijest do sada ili ako nemaju odvjetnika u nekom predmetu, mogu provjeriti tu informaciju ili preko sustava e-građani ako su tamo registrirani ili se može pogledati na javno dostupnom e-predmetu. Isto tako mogu nazvati sud ili poslati elektroničku poštu, zasigurno će dobiti odgovor što je s njihovim predmetom i trebaju li u narednim danima ako imaju zakazano ročište dolaziti i hoće li se o njihovom predmetu održavati ročište", napomenula je.

"Udruga hrvatskih sudaca je u svojim zaključcima odlučila da se u svim prvostupanjskim i drugostupanjskim predmetima odgađaju sve radnje, osim u hitnima u kojima prijeti nenadoknadiva šteta. To je cijeli niz hitnih predmeta koje definiramo različitim zakonskim propisima i Zakonom o sudovima, neovisno o kojoj grani je riječ.

Sada bi doista oduzelo previše vremena nabrajati koje su sve to moguće životne situacije koje bi predstavljale hitan predmet i neku nenadoknadivu štetu. Naravno da u predmetima gdje je okrivljenik lišen slobode, u istražnom zatvoru ili mu je izrečena mjera opreza, to su zasigurno predmeti koji ne trpe nikakvu odgodu, nikakav zastoj i ti predmeti će nastaviti dalje", objasnila je Bilušić.

Neupitno je da će se ročište povezano sa slučajem Mamić održati, a na njemu će svjedočiti i punica Luke Modrića, a samo dan kasnije na sudu će se u ulozi svjedoka pojaviti i Niko Kranjčar.

Pročitajte i ovo Ilustracija svaki tjedan umre jedan veteran Čak pet pripadnika udarne splitske brigade umrlo u samo 20 dana: "Odlaze tiho i bešćutno"

"Predmet koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku, to su predmeti visoke korupcije koji ne trpe nikakav zastoj i takvi predmeti će se predmeti neometano nastaviti", rekla je Bilušić o slučaju Mamić.

"Mi smo uvijek otvoreni za dijalog, mi smatramo i na taj način i pristupamo da sudbena vlast i izvršna vlast, kao dvije od tri ravnopravne vlasti trebaju biti u jednom dijalogu i ozračju međusobnog poštovanja. Mi na taj način vodimo s njima dijalog i razgovaramo cijelo vrijeme s njima. Kritika je naravno sastavni dio takvog dijaloga, ali kritika koja je isto u ozračju međusobnog poštovanja svakako može biti od koristi cijelome društvu. Ona koja nije u takvom ozračju, onda je to već druga priča", zaključila je Bilušić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene