Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Maknuti ga iz centra Zagreba

Struka: Radioaktivni otpad mora duboko u zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj se otpad baca ilegalno. Ministrica zaštite okoliša nedavno je rekla da nema podatak koliko se godišnje zapravo proizvede opasnog otpada, jer poduzeća o tome ne šalju zakonski obvezatna izvješća. Stručnjaci tvrde da su napušteni rudnici najjeftinije i najsigurnije mjesto.

Uglavnom se radi o slabo naseljenim rubnim područjima gdje je naseljenost minimalna. Uz sve to u Europi se to radi u strogo kontroliranim uvjetima a provodi se dnevni ili tjedni nadzor. U Hrvatskoj svaki dan nastane jedan kubni metar radioaktivnog otpada. Najviše iz medicine, istraživačkih djelatnosti i industrije. Dosad se taj otpad deponirao na običnim odlagalištima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izabrano 36 projekata Znanstvenicima Ruđera Boškovića 2,5 milijuna kuna za projekte Slika nije dostupna Hrvatski umovi IRB: Vrhunski radovi o evoluciji genoma

>> 'Ne bojim se otkaza, stalo mi je do zdravlja građana'

>> U centru Zagreba skladištit će se radioaktivni otpad?!

Pavle Kalinić iz Ureda za hitne situacije oštro se protivi odlaganju otpada u Institut. Tvrdi da su najbolje rješenje napušteni rudnici u kojima bi se stvorila maksimalna sigurnost. Otpad se pravilno obradi i zakopa duboko u zemlju. Ili to, ili izvoziti otpad.

'Svaka čast ravnateljici na hrabrosti'

'Može se potpisati s Mađarskom, ili nekom drugom zemljom Ugovor gdje će se platiti da bi se to izvozilo. Ako želimo da se to pohranjuje u Hrvatskoj onda treba naći rudokope koji se mogu preurediti za uskladištenje nuklearnog otpada i to bi bilo dobro.U svakom slučaju Šalata ne dolazi u obzir ni u kom slučaju i svaka čast ravnateljici na hrabrosti', kaže Kalinić.

Sve rasprave oko otpada mogle bi se lako riješiti. U međunarodnoj agenciji za atomsku energiju čiji je Hrvatska član sve je propisano. Je li to skladište za malo ili puno otpada, kratkoročno ili dugoročno rješenje. Sve te propise treba primijeniti i ostvariti u realitetima Hrvatske. Ne može se to raditi s brda s dola. Ali je problem upravo što Hrvatska sve planove ima za petnaest minuta unaprijed, tvrdi Kalinić.

'Hrvatska da bi zatvorila poglavlje 15, želi to zatvoriti na način da na elitnoj lokaciji u centru grada pohrani nuklearni otpad. To ne postoji ni u Africi', smatra Kalinić. Stručnjaci traže kvalitetnu javnu raspravu koja bi trebala iznjedriti novu lokaciju kojom bi svi bili zadovoljni.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene