Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'NE' radioaktivnom otpadu u centru

'Ne bojim se otkaza, stalo mi je do zdravlja građana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnateljica Instituta Ruđer Bošković, dr. Danica Ramljak, prvi put je danas govorila novinarima o problemu skladištenja radioaktivnog otpada u toj ustanovi.

'Institut Ruđer Bošković je jedinstven oko ovog stava. Iza mene i mojih stavova o tome da se ovdje ne smije napraviti skladište radioaktivnog otpada za cijelu državu stoji naše znanstveno vijeće, kolegij ravnatelja, predstojnici svih zavoda Instituta. Svi zaposlenici daju Institutu podršku', rekla je danas novinarima ravnateljica Instituta, dr. Danica Ramljak.

'Institut ima svoje vlastito skladište koje je čuvano te koje ne ugrožava nikoga. Ovakve institucije u svijetu svugdje imaju takva privremena skladišta. Mislim da diskusija treba ići u smislu zašto oni koji su bili odgovorni da naprave odlagalište u ovoj državi to ne rješavaju već godinama', rekla je dr. Ramljak.

Dodala je i kako tih 2 milijuna eura koji se nude iz EU ne smiju biti 'trojanski konj'. Institutu je potrebno financiranje, ali ono ne može biti ispred dubokog promišljanja i strateških odrednica koje mogu imati posljedice na Institut i na cijeli grad, rekla je Ramljak. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radin: "Svaki tjedan imamo jednu aferu i nekoga bismo smijenili, i nakon toga ne znamo što ćemo dalje" Slika nije dostupna Mladić glumi u videospotu Feminemka Pamela Ramljak po drugi put će reći DA



'Radi se o otpadu niske i srednje radioaktivnosti koji bi trebao biti uskladišten izvan grada. Do 2014. Godine svaka zemlja će morati imati odlagalište izvan grada'.

>> U centru Zagreba skladištit će se radioaktivni otpad?!

Na novinarski upit kako komentira najavu da će biti smijenjena, dr. Ramljak je izjavila kako se time previše ne opterećuje.

'Više bi mi problema predstavljala činjenica da potpišem ugovor koji bi mom Institutu i ljudima koji žive u okolici moglo predstavljati problem nego moja vlastita smjena', rekla je Ramljak, dodavši kako je građanska hrabrost jako važna.

Istakla je i kako su je neki novinari pitali pod koju cijenu bi potpisala ugovor te dodala kako 'nema cijene ako se borite za princip'.

Dr. Ramljak je 12. listopada pisala o ovom problemu i premijerki Jadranki Kosor te očekuje poziv da se sjedne za stol i riješi ovaj problem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene