Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izabrano 36 projekata

Znanstvenicima Ruđera Boškovića 2,5 milijuna kuna za projekte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković dobili su tri od devet financiranih projekata programa 'Znanstvene suradnje' Fonda 'Jedinstvo uz pomoć znanja', ukupne vrijednosti od gotovo 2,5 milijuna kuna.

U izboru projekata sudjelovalo je više od 120, većinom inozemnih eksperata, a znanstvenici s 'Ruđera' izabrani su između 36 prijavljenih projekata. Financirat će se projekt Irene Ciglenečki-Jurić (Zavod za istraživanje mora i okoliša) i Nikole Batine (Sveučilište u Mexicu) koji će se baviti razvojem nove metode za praćenje nanočestica u prirodnim ekosustavima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otpor struke i strah građana Odlagalište radioaktivnog otpada u Zagrebu! Slika nije dostupna Hrvatski umovi IRB: Vrhunski radovi o evoluciji genoma

Dobitnici natječaja su i Mirjana Maksić (Zavod za organsku kemiju i biokemiju) te Tomislav Friščić (Sveučilište u Cambridgeu) za projekt u okviru kojega će se razviti katalitička i ekološki prihvatljiva metoda priprave novih derivata gvanidina koji imaju široku primjenu u farmaceutskoj industriji.

Među izabranima je i projekt Davora Gracina (Zavod za fiziku materijala) i Davora Balzara (Sveučilište u Denveru), kojemu je svrha ispitati mogućnost poboljšanja efikasnosti tankoslojnih solarnih ćelija baziranih na siliciju. Sredstva natječaja su namijenjena poticanju znanstvenika i stručnjaka hrvatskog podrijetla u inozemstvu na povratak u Hrvatsku i povezivanje s domaćim znanstvenicima, te poticanja hrvatskih institucija, tvrtki i znanstvenika da koriste potencijale hrvatske znanstvene i stručne dijaspore, stoji u priopćenju.(Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene