Riječka pročelnica za sport Vera Begić Blečić u alkoholiziranom stanju usmrtila je jednu osobu. Vozila je u suprotnom smjeru s 1,8 promila alkohola u krvi. Riječki gradonačelnik pročelnicu je odmah suspendirao.

Galerija


Alkohol je kumovao još jednoj smrti na prometnicama. Nesreću je na Istarskom ipsilonu prouzročila riječka pročelnica za sport Vera Begić Blečić. Ona se najprije sudarila s automobilom slovenskih oznaka. Vožnju je nastavila u suprotnom smjeru, gdje je udarila u zaštitnu ogradu, nakon čega se njezino vozilo odbilo i udarilo u automobil pulskih oznaka kojim je upravljao 41-godišnjak. Vozač je na mjestu preminuo.

Vezani članci Smrskani auto Komad betona odlomio se sa zgrade i smrskao mu auto, dobro da je barem vlasnik uspio pobjeći Nesreća na Krku - 1 Stravična nesreća na Krku: Vozač prešao u suprotnu traku, automobil planuo odmah nakon sudara, izgorjele dvije osobe

"Ona će, do službenog okončanja istrage, biti suspendirana s mjesta pročelnice. Kada istraga i eventualni ostali službeni postupci budu okončani, ovisno o rezultatima istrage i spomenutih postupaka, poduzet ću daljnje korake. Još jednom izražavam duboko žaljenje zbog svega što se dogodilo", poručio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Riječka pročelnica i prošle je godine skrivila nesreću u pijanom stanju. "Kaznenim zakonom propisana je kazna od tri do 12 godina ako je riječ o namjernom obliku tog kaznenog djela odnosno od jedne do osam godina ako je riječ o nehajnom obliku", kaže Robert Ćop iz MUP-a.

Moć, lažna hrabrost i lažno samopouzdanje, ističe doktor Ante Bagarić iz Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti, glavne su osobine pijanih vozača. No još je opasnija nemogućnost brze reakcije.

"U vožnji treba donijeti odluke unutar dvije-tri sekunde, pretjecanja, brza zaustavljanja. Osoba koja ima 1,8 promila ne da to može smanjeno donijeti takve odluke, ne može ih donijeti, onda je sve na sreću", ističe Bagarić.

Kombinacija alkohola i upravljača nikako ne ide zajedno. Čak i kada je riječ o navodno jednom piću. "Postoje mitovi, pa i zakonska su rješenja da jedno-dva pića ne čine ništa, ne, jedno piće već počinje djelovati na mozak, djeluje odmah negativno", naglašava Bagarić.

Edukacija, ali i učestalije policijske kontrole, jedini su načini za smanjenje broja žrtava. Gotovo 30 posto prometnih nesreća godišnje skrive pijani vozači.

"Godišnje svaki peti vozač da bude jedanput podvrgnut testu na koncentraciju alkohola u krvi, nisam siguran da je kod nas to slučaj, ima li policijskih djelatnika dovoljno ili ne, ali definitivno je to tako", kaže Milan Pajnić iz udruge Sigurnost u prometu.

U prvih sedam mjeseci ove godine život je na našim prometnicama izgubilo 135 osoba. Ista brojka u istom razdoblju i prošle godine.

"Nažalost, po toj statistici samo su Bugarska i Rumunjska iza nas, oni nemaju taj broj kilometara autocesta, znamo da su one najsigurnije, na njima gine samo, pod navodnicima, 8 posto sudionika", ističe Pajnić.

Alkohol i vožnja posebno su prisutni u večernjim satima. Struka ističe kako baš u to vrijeme na cestama treba biti maksimalan broj policajaca.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.