Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što znači najjači ikad izmjeren?

Usporedba koju svi u Europi mogu razumjeti: Evo koliko je doista velik uragan Irma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razorni uragan Irma samo što nije stigao na Floridu. Vlasti su izdale naredbu za evakuaciju za više od pet i pol milijuna ljudi, što je četvrtina stanovništva te savezne države.

Uragan je trenutno sjeverno od Kube, pa je taj otok na udaru. Irma je ranije opustošila Karipske otoke i uništila idilična turistička odmarališta. Broj poginulih od posljedica uragana popeo se na 25.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U iščekivanju Irme Dok neki bježe glavom bez obzira, Hrvati s Floride poručuju: "Ostajem pa što bude - bude" Slika nije dostupna Jedan za drugim Teksas se oporavlja od uragana Harveya, a Meksički zaljev se priprema za Irmu

Uragan Irma najjači je ikada izmjeren u Atlantskom oceanu. Koliko je zapravo velik, najbolje pokazuje usporedba s Europom. Kao što vidimo, da se Irma nalazi iznad Europe, njezini rubovi otprilike bi sezali od Sjevernog do Sredozemnog mora.

U Dnevniku Nove TV gostovao je Stjepan Huzjak, zamjenik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Vi ste bili zapovjednik civilne zaštite, što se sada događa na Floridi i prostorima pogođenima ovom kataklizmom?

Ovakvi događaji predstavljaju najveće sigurnosne izazove i oni su apsolutni prioritet za tijela vlast i sigurnosne službe koji prvenstveno moraju spašavati ljudske živote.

Proglašena je mjera evakuacije stanovništva u sigurne prostore, a prioritet uz to biti i sigurnost prometa, opskrba te briga o ranjivim skupinama građana koje se ne mogu same evakuirati.

Američka Vlada stalno ponavlja građanima da se moraju pridržavati uputa vlasti, ovo je velika sigurnosna ugroza, na što se posebno mora paziti?

Izuzetno je važno u kojoj mjeri će vlasti iskomunicirati važnost i značaj provođenja uputa koje daju stanovništvu, kako će to ono prihvatiti i u kojoj mjeri će slušati upute. Važno je da građani sami napuste prostor i slušaju upute. Vlasti bi trebale kontrolirati taj proces i gdje postoje problemi, ulagati dodatne napore.

Kako ocjenjujete reakciju američkih vlasti - jesu li negdje zakazali?

Taj prostor je stalno izložen ovakvim događajima. Mjere i aktivnosti koje vlasti poduzimaju su primjerene i nema bitnijih propusta. Normalno je da će u određenim fazama možda doći do njih.

Može li se nešto naučiti i primijeniti u Hrvatskoj?

Apsolutno. Na sreću, mi takvih rizika nemamo, ali imamo neke slične.

Koji su naši temeljni rizici?

Slični rizici su poplave i bujične vode i iz njih je vidljivo da je bitno kako se odluke koje se donesu prenose stanovništvu i koliko ih poštuju. Kada dio stanovništva ostane u ugroženom području, to predstavlja velike napore za sigurnosne službe.

Imamo li mi ta sredstva?

Njih nikad dovoljno, pokušavamo nadograditi sustav. Naše snage, vatrogasci i Crveni križ daju dovoljnu bazu, ali moramo uložiti dodatna financijska sredstva.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene