Obavijesti Pretražite Navigacija
DOBAR POSAO U SABORU

Političkim strankama idu milijuni naših eura, pogledajte tko je dobio najviše novca

Hrvatski sabor
Hrvatski sabor Foto: Patrik Macek/Pixsell
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu je donio odluku o rasporedu novčanih sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za iduću godinu, po prvi put u eurima, kojom im je iz državnog proračuna osigurano ukupno 8,3 milijuna eura.

Strankama će se novčana sredstva doznačiti tromjesečno. S obzirom na to da ima najviše zastupnika HDZ-u će u 2023. biti isplaćeno 3,4 milijuna eura. Slijedi SDP koji će iz proračuna dobiti 1,89 milijuna eura. Domovinski pokret dobiti će nešto manje od 604 tisuće eura, a Most nešto manje od 433 tisuće eura.

Političkoj platformi Možemo! iz proračuna će u 2023. godini „sjesti” 283 tisuće eura , a SDSS-u i IDS -u po 165 tisuća eura. HSLS, HSS, Hrvatska konzervativna stranka dobivaju nešto manje od 107 tisuća eura.

Nova ljevica, Radnička fronta, GLAS, Stranka s imenom i prezimenom, Centar i Narodna stranka- Reformisti dobiti će nešto manje od 59 tisuća eura. Po 53 tisuće eura iz proračuna dobivaju Hrvatski suverenisti, HRAST, HDS, HSU, Blok za Hrvatsku, Fokus, HNS i HDSSB.

Nezavisni zastupnici Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobivaju također po 53 tisuće eura, dok će Ermina Lekaj – Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na deset posto veću naknadu, dobiti nešto manje od 59 tisuća eura.

Proračunski novac raspodjeljuje se prema stanju u trenutku konstituiranja Sabora pa dodijeljena sredstva ne odgovaraju aktualnom stanju i odnosu snaga u Hrvatskom saboru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene