Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strani mediji o lokalnim izborima:

'Milan Bandić je SDP-ov glavni problem!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lokalni izbori u Hrvatskoj test su za vladu lijevog centra premijera Zorana Milanovića, nakon nedavnog poraza na europskim izborima i nešto više od mjesec dana uoči ulaska zemlje u EU.

Francuska novinska agencija AFP navodi da je glavni problem lokalnih izbora za vladajući SDP populistički gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, političar kojega mediji često vežu uz korupciju i bivši šef gradskog SDP-a isključen iz stranke 2009., kada se kao neovisni kandidat kandidirao na predsjedničkim izborima.

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 1 izvidi još traju Doznali smo čiji je auto izgorio na parkiralištu: "Moglo bi biti ozbiljno" Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila

Težak udar Zoranu Milanoviću

Analitičari vjeruju da bi Zagreb mogao biti težak udarac za Zorana Milanovića, samo mjesec dana nakon neuspjeha na izborima za Europski parlament kada je konzervativna koalicija predvođena oporbenim HDZ-om osvojila šest, a SDP-ova koalicija pet mjesta u Europskom parlamentu, piše AFP.

>> Ostojić: Rezultat je 0-0, za dva tjedna idemo ispočetka!

>> Milan Bandić u suzama: Majka mi je na samrti, putujem u Mostar!

Prenoseći rezultate anketa po izlasku s birališta, a neke i privremene službene rezultate izbora, agencije posebnu pozornost posvećuju pobjedi u prvom krugu Bandića u Zagrebu i izborni poraz dosadašnjeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma kojega talijanska ANSA ocijenjuje kao "kontroverznog gradonačelnika poznatog po nacionalističkim izjavama i protivljenju gay paradi u Splitu".

Austrijska agencija APA ocijenila je da vladajući socijaldemokrati mogu odahnuti budući da oporbeni HDZ nije na ovim lokalnim izborima uspio ponoviti iznenađujući uspjeh ostvaren na izborima za Europski parlament održanima 14. travnja.

ANSA navodi kako se čini da su lokalni izbori, koji se održavaju 40 dana uoči priključenja Hrvatske EU-u i smatraju se ispitom za vladu, odgodili "ključne bitke" za gradonačelnike najvećih gradova za drugi krug 2. lipnja.

"Za koaliciju desnoga dentra koju vodi HDZ naslućuju se zadovoljavajući rezultati, ali se dobro drži i lijevi centar koji je na vlasti, prije svega u velikim središtima, uz iznimku Zagreba", piše ANSA.

Talijanska novinska agencija primjećuje da dosadašnji gradonačelnik Milan Bandić ima znatnu prednost pred suparnikom iz SDP-a, ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem. "Vjerojatan poraz u Zagrebu bio bi za Milanovića težak udarac s obzirom da se hrvatska prijestolnica smatra uporištem lijevog centra", navodi ANSA.

Austrijska novinska agencija APA navodi da u ruralnim područjima Hrvatske tradicionalno pobjeđuje HDZ, a u većim gradovima SDP te navodi da bi bivši SDP-ovac i neovisni kandidat Bandić trebao ostati na mjestu prvog čovjeka glavnoga grada.

"Neuspjeh kandidata vodećih političkih stranaka SDP-a i HDZ-a u najvećim gradovima mogao bi potaknuti pitanje odgovornosti njihovih predsjednika Zorana Milanovića i Tomislav Karamarka", piše slovenska STA.

Osobito zanimljivi rezultati bi trebali biti u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Zadru, Dubrovniku i Vukovaru te u Istarskoj županiji, dodaje slovenska agencija i podsjeća da se drugi krug izbora održava 2. lipnja.

"Lokalni izbori bit će i pravi test za vladajuću koaliciju lijevog centra na čelu sa SDP-om koja je izgubila od HDZ-a na travanjskim izborima za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu", prenosi srbijanska agencija Beta.

U izvještaju o lokalnim izborima Beta podsjeća da se u 73 jedinice lokalne samouprave bira ukupno 75 zamjenika iz redova nacionalnih manjina i pripadnika hrvatskog naroda, a 39 njih su zamjenici iz redova srpske manjine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene