Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na presudu i ostavku

Strani mediji: 'Čačić je bio ključna osoba za gospodarstvo i gromobran premijeru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O ostavci na mjesto prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva i zatvorskoj kazni Radimira Čačića izvijestili su brojni svjetski mediji.

Radimir Čačić je bio najbliži suradnik premijera Zorana Milanovića. Hrvati se nadaju da se ovaj slučaj neće pretvoriti u diplomatski sukob Zagreba i Budimpešte, piše Financial Times.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Slika nije dostupna Negativan trend Odlazak trećeg ministra u manje od godinu dana: 'Žao mi je, ali stvari ne smiju stati'

Čačiću je presuda izrečena u odsutnosti. 'Težak je ovo udarac vladajućoj koaliciji, obzirom da je on bio vođa reformi i 'politički teškaš'', kazao je ekonomist Timothy Ash za Bloomberg. Dodao je kako je Čačićevo poslovno iskustvo bilo doista važno u nastojanjima da se oživi hrvatska ekonomija i potaknu investicije.

>> VIDEO i FOTO Radimir Čačić podnio ostavku na sve funkcije u Vladi!

BBC piše da je prvi potpredsjednik hrvatske Vlade podnio ostavku zbog sudske odluke o zatvorskoj kazni u trajanju od 22 mjeseca.

Prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić, zadužen za ključne gospodarske reforme u zemlji, dao je ostavku nakon što ga je mađarski sud osudio na zatvorsku kaznu zbog prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe, navodi agencija AFP.

Reuters piše da je Čačić ostavku dao na konferenciji za novinare nakon povratka iz Katara, gdje je nastojao privući investicije te bogate zemlje Perzijskog zaljeva u hrvatsko gospodarstvo.

Talijanska ANSA prenosi da se radilo o moćnom čovjeku hrvastke vlade zaduženom za investicije kojega su analitičari nazivali "gromobranom" premijera Zorana Milanovića. "Više nego bilo koji drugi ministar, bio je kritiziran zbog visokih životnih troškova, smanjenja javne potrošnje i povećanja poreza", navodi agencija.

Srbijanska agencija BETA dodaje da je Čačić predsjednik druge po snazi stranke u vladajućoj koaliciji i da se još ne zna hoće li odstupiti s čela HNS-a, kojemu po koalicijskom sporazumu pripada resor gospodarstva.

Čačić je treći ministar u vladi lijevog centra koji je odstupio s dužnosti u deset mjeseci njezina rada, ističe slovenska novinska agencija STA i podsjeća da su to ranije učinili ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina i ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Mirela Holy.

U izvješću o ostavci Čačića, austrijska APA navodi da se radilo o ključnoj osobi u vladi u vrijeme ozbiljne ekonomske krize i da premijer Zoran Milanović još nije odlučio o njegovu nasljedniku. (B.D./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene