Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Strane agencije o izborima u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vladajuća konzervativna stranka, HDZ, izgleda da je na putu da osvoji još četiri godine na vlasti i uvede zemlju u Europsku uniju nakon tijesnih parlamentarnih izbora, javljaju svjetske novinske agencije.

Međutim, piše Reuters, HDZ nije osigurao apsolutnu većinu u parlamentu pa je prisiljen tražiti koalicijske partnere.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

Preliminarni izborni rezultati, temeljeni na 95 posto prebrojanih glasova, daju HDZ-u premijera Ive Sanadera 61 mjesto u parlamentu, a SDP-u 56 mjesta.

HDZ može očekivati još pet mjesta od dijaspore, većinom Hrvata koji žive u BiH, zahvaljujući svojoj kampanji u susjednoj zemlji, dok je SDP odlučio da neće imati listu za dijasporu, navodi Reuters.

Sanader, koji je proglasio pobjedu jučer , mora pridobiti stranke manje koalicije centra i manjine kako bi osvojio većinu u parlamentu.

Čelnik SDP-a Zoran Milanović rekao je da će učiniti isto i da "odmah" počinje s koalicijskim pregovorima.

I HDZ i SDP obećavaju reforme i članstvo u Europskoj uniji do isteka četverogodišnjeg mandata nove vlade. No, bez obzira na ishod izbora, političke i gospodarske programe zapravo će diktirati Bruxelles, ocjenjuje Reuters.

France Presse piše da konzervativci imaju malo vodstvo pred
socijaldemokratskom oporbom na izborima u Hrvatskoj održanima u nedjelju te da obje stranke trebaju naći saveznike da bi formirale većinu.

Njemačka novinska agencija dpa u svom izvješću ističe da se HDZ i SDP još nisu izjasnile o tome s kojim bi strankama stvarale eventualnu koaliciju.

EuroNews javlja da je zasad nemoguće proglasiti pobjednika izbora budući da rezultati još nisu definitivni.

"Unatoč Sanaderovoj tvrdnji o pobjedi, oporbeni čelnik nije spreman priznati poraz".

Dvije najveće hrvatske stranke, HDZ i SDP, obje tvrde da će formirati novu vladu dok rezultati, koji su gotovo potpuni, nisu dali jasnog pobjednika izbora, piše AP.

"S oko 95 posto prebrojanih glasova, nijedna stranka nema potrebnih 77 zastupnika za apsolutnu većinu u parlamentu i tražit će saveznike".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene