Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajk u zdravstvu

Liječnici: Svaki dan radit ćemo kao da je nedjelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se štrajk liječnika, a od ponedjeljka će ga i pooštriti na način da će i radne dane odrađivati kao da su nedjelje.

Predsjednik sindikata liječnika Ivica Babić rekao je kako liječnici od ponedjeljka štrajkaju tako da će raditi kao i nedjeljom. Objasnio je to na primjeru jednog odjela u kojem su nedjeljom na rasporedu dva liječnika. To znači da će samo po dva liječnika raditi na tom odjelu i radnim danom dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Pročitajte i ovo Liječnici i štrajk - 4 Nezadovoljni uvjetima Liječnici se pripremaju za štrajk: "Već četiri godine očekujemo od Vlade da prepozna ozbiljnost problema u sustavu" Ilustracija Novi problemi za građane Liječnici počeli pripreme za štrajk: "Beroš namjerno miješa kruške i jabuke''

>> Štrajkaši koji su prekinuli štrajk nastavljaju pregovore

Babić kaže kako će i dalje sudjelovati na pregovorima s ministrom zdravstva Rajko Ostojićem, ali liječnici od štrajka do ispunjenja zahtjeva ne odustaju.

Dodaje kako ih smeta što sanacijski ravnatelji nisu imenovali izvršitelje koji trebaju raditi tijekom štrajka te da ga zabrinjava velik broj mladih liječnika koji razmišljaju da uslijed ovakve situacije daju otkaz u Hrvatskoj i posao potraže u nekoj drugoj državi.

Liječnici primarne zdravstvene zaštite nisu još odlučili hoće li se pridružiti štrajku.

'Sestre imale potpuno pravo izaći iz štrajka'

Babić je rekao da su sestre imale potpuno pravo izaći iz štrajka ako smatraju da su im zahtjevi ispunjeni, ali sindikat liječnika i dalje je u štrajku jer nisu riješena pitanja poput neplaćanja prekovremenog rada liječnika i donošenja kolektivnog ugovora prema njihovu prijedlogu.

'Sve koji o tome odlučuju želimo još jednom osvijestiti da bi proširenje štrajka moglo dovesti do neugodnih posljedica po pacijente, što mi želimo izbjeći, ali ako Vlada ne prihvati to što mi tražimo, ona na sebe preuzima odgovornost', poručio je. Svoj odaziv na današnje pregovore u Ministarstvu obrazložio je željom da izbjegne 'bilo kakve spinove'.

'Odazvat ću se na pregovore i pregovarati proaktivno u dobroj vjeri, ali nikako prihvatiti i potpisati ono što bi bilo na našu štetu', rekao je Babić. Pritom je optužio ministra Rajka Ostojića da pokušava za vrijeme štrajka liječnika 'svoj problem zaobilazno riješiti bez nas'.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene