Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla i podrška iz Sabora

Prosvjetari s Markova trga Vladi poslali poruku: ''Sramite se! 17 dana ste nas ignorirali, pravite se da ne znate naše zahtjeve''

Prosvjed sindikata na Markovu trgu (Foto: Dnevnik.hr)
Prosvjed sindikata na Markovu trgu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prosvjed sindikata na Markovu trgu (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed sindikata na Markovu trgu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Miro Bulj podržava prosvjed prosvjetara (Foto: Dnevnik.hr) Miro Bulj podržava prosvjed prosvjetara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Beljak i Vlaho Orepić podržavaju prosvjed učitelja (Foto: Dnevnik.hr) Krešimir Beljak i Vlaho Orepić podržavaju prosvjed učitelja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Miro Bulj podržava prosvjed prosvjetara (Foto: Dnevnik.hr) Miro Bulj podržava prosvjed prosvjetara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed prosvjetara na Markovu trgu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/5 >>
Devetnaesti je dan štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Štrajka se u cijeloj Hrvatskoj, a učitelji i nastavnici održali su prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu.

U srijedu štrajkaju prosvjetni radnici u cijeloj Hrvatskoj te zaposleni u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima.

Na Markovu trgu u podne je održan veliki prosvjed zaposlenih u obrazovanju, a okupilo se više tisuća prosvjednika. ''Bez vas ova naša domovina nema nikakve šanse. Rekao je davno Aristotel – ako Atena ostane bez postolara, Atenjani će hodati bosi, ali ako Atena ostane bez učitelja – Atene neće biti. Zato danas poručujemo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću – nemojte dovoditi u pitanje budućnost'', rekao je okupljenim prosvjednicima Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

''Sedamnaest dana su nas ignorirali i šutjeli. Tek 18. dan počeli su pregovori, kao da nas prije nije ni bilo. Prave se da ne znaju naše zahtjeve, da ne znaju zašto smo u štrajku, čude se da nema razloga da budete u štrajku. Sedamnaest dana trebalo im je da shvate da tražimo povećanje da smanjimo zaostajanje'', kazao je Mihalinec.

''Provest ćemo referendum''

Mihalinec je rekao učiteljima da će o prihvaćanju Vladinih prijedloga odlučivati učitelji. ''Mi ćemo prijedloge koje Vlada stavi pred nas dati vama da to vrednujete. Provest ćemo referendum o njihovim prijedlozima. Vi ćete odlučiti što ćemo učiniti. Ono što vi odlučite obvezuje i vas i nas. Ako prihvatite, potpisat ćemo sporazum. Ako ne prihvatite, idemo dalje zajedno do kraja'', rekao je Mihalinec i zaključio: ''Nemojte biti gubitinici. Svijet voli pobjednike!''

Učiteljima se obratio i Branimir Štrukelj, potpredsjednik Europske konfederacije sindikata. ''Ustrajte, dragi prijatelji. U pravu ste i to vam pripada'', poručio im je.

Podršku prosvjetarima izrazili su iz Sabora i Mostovci Miro Bulj i Marko Sladoljev, koji su kroz prozor prosvjednicima pokazali transparent na kojem je napisano ''Podrška''. Osim Bulja prosvjed su podržali i Krešimir Beljak i Vlaho Orepić, koji su bili među prosvjetarima na Markovu trgu.

Kako je prethodno i najavljeno, učitelji su se oko 10 sati okupili na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu, a oko pola 12 povorka prosvjetara stigla je na Markov trg. Povorka je prošla Frankopanskom, preko Mesničke, Strossmayerovim šetalištem, Dvercem i Ćirilometodskom dalje prema Trgu sv. Marka.

Šefovi sindkata u navijačkim majicama

Čelnici sindikata Branimir Mihalinec i Sanja Šprem na prosvjed su došli obučeni u navijačke majice. ''Pitali su me neki zašto imamo navijačka obilježja danas. Jednostavno – ovo je znak poštovanja. Danas je ovdje najjača reprezentacija Hrvatske ikada. Danas su ovdje izbornici, treneri, menadžeri, mentori učenicima koji su osvojili više medalja od svih hrvatskih sportaša zajedno'', objasnio je u svom govoru na početku prosvjeda Mihalinec.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uoči sastanka užeg kabineta objasnila je kako će se nadoknađivati dani provedeni u štrajku. Kazala je da postoje četiri koraka za nadoknadu nastave. Riječ je o angažiranju svih nenastavnih dana, angažiranju subota, skraćivanju praznika i, u krajnjem slučaju, produžetak školske godine.

''To sve treba privesti kraju''

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je povećanje plaća zaposlenima u sustavu odgoja i obrazovanja, a osvrnuo se i na štrajk u školama.

"Poruke su po meni dobre izašle nakon sastanka u smislu da vjerujem da i druga strana uviđa da stvarno ovo više nema smisla u smislu štrajka dalje. Plaće se povećavaju, plaće će se povećavati. Mi smo i na sastancima, dobro analizirajući, utvrdili da ni to zaostajanje za sustavom socijale i nije u potpunosti utemeljeno i sad to sve skupa treba privesti kraju", rekao je Marić.

Smatra da štrajk i pregovori sindikata i Vlade otvaraju prostor za kvalitetnu analizu i redizajn sustava koeficijenata i dodataka, kao i svega ostaloga što utječe na plaću.

Sindikati pregovarali s Vladom

Podsjetimo, u ponedjeljak su s predsjednicima sindikata prosvjetara započeli pregovore nadležni ministri - ministar financija Zdravko Marić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. Nakon sastanka u ponedjeljak obje strane bile su složne u jednom - da dogovora nema.

Nakon druge runde pregovora u utorak ministrica Divjak bila je nešto optimističnija, rekla je da strane u pregovoru idu prema rješenju. Mihalinec je najavio i da bi se moglo naći rješenje koje bi učitelje, nastavnike i profesore vratilo od sljedećeg tjedna na njihova radna mjesta.

četvrtak će štrajkati prosvjetari u Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a u petak u Vukovarsko-srijemskoj i Karlovačkoj županiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene