Završen je drugi krug pregovora između predstavnika Vlade i obrazovnih sindikata. Nakon sastanka izjave su dali ministrica Blaženka Divjak, te čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec.

Galerija Konferencija sindikata o štrajku u osnovnim i srednjim školama (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) - 2 Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava (Foto: Dnevnik.hr) Josip Aladrović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) +2 Nastavlja se štrajk u školama (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) - 4

"Idemo prema rješenju", izjavila je ministrica Divjak nakon sastanka.

Vezani članci Ilustracija Počeo najveći štrajk u posljednjih 30 godina, zemlja u blokadi: "Željezničari tjeraju putnike, ljude koji se voze na posao" Štrajk željezničara u Velikoj Britaniji 50.000 željezničara ide u najveći štrajk u posljednjih 30 godina, a odvjetnici će propuštati ročišta

"Danas smo konačno odradili jedan pravi pregovarački sastanak, gdje su obje strane pokazale veliki interes za rješavanje problema. O detaljima nećemo danas govoriti", rekao je Mihalinec, prenosi N1.

"Uvjeravam sve da i Vlada i Sindikat učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama žele riješiti ovaj problem na zadovoljstvo svih, ono što ćemo završiti vjerujemo u ponedjeljak dat ćemo članovima na usvajanje i vjerujemo ukoliko će taj dokument biti dobar da će biti prihvaćen i završit ćemo sve naše aktivnosti kako bi se očuvao dignitet zaposlenih", rekao je Mihalinec.

Napominje kako to ne znači da štrajk završava.

"Možemo reći da se naše aktivnosti i dalje nastavljaju, istim rasporedom i intenzitetom kao i do sada i vjerujemo da je moguće pronaći rješenja i da ćemo se od sljedećeg tjedna svi vratiti svojem poslu", rekao je Mihalinec.

"Pretpostavljamo da ćemo u ponedjeljak imati konačno pokušaj rješenja koji će se dati zaposlenima na referendum i na usvajanje. Štrajk će biti gotov onda kad postignemo rezultate", rekao je Mihalinec.

Kaže kako će se štrajk najavljen za srijedu održati.

"Prosvjed će biti jedna potvrda i Vladi i javnosti koliko svi zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja stoje iza svojih zahtjeva i smatramo da je prosvjed jedan dobar motiv da se što prije riješi taj problem. Jamčimo da će biti dostojanstven i na razini učitelja i nastavnika", rekao je Mihalinec.

Ministar rada Josip Aladrović uvjeren je da će ponuda Vlade biti dovoljna da se štrajk obustavi.

"Koliko smo informirani i dalje se štrajk nastavlja, ali vrlo jasno smo iskomunicirali 6 posto, ovih potencijalnih 2 posto i 8 posto povećanja u 2020. godini. Sigurni smo da je to dovoljno snažan razlog da se štrajk obustavi", kaže ministar.

Osamnaesti je dan štrajka u školama. Nastave danas nije bilo u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. Štrajk se nastavlja i u srijedu, a održat će se i veliki prosvjed učitelja pred zgradom Vlade na Trgu svetog Marka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju