Sindikati su objavili u kojim županijama neće biti nastave u četvrtak i petak te sve o prosvjedu u srijedu "6. 11. za 6,11 posto".

Galerija


Nakon prvog sastanka u Ministarstvu rada, gdje su za stolom sjedili troje ministara i sindikalisti, u podne je održana presica predstavnika sindikata. Branimir Mihalinec najavio je "prosvjed 6. 11. za 6,11 posto".

Ove županije štrajkaju u četvrtak i petak

Vezani članci Davor Bernardić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Oporba za kaos u obrazovnom sustavu najodgovornijim smatra Plenkovića: ''Divjak mora otići'' Sindikati o štrajku u osnovnim i srednjim školama (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Prosvjetari ogromnom većinom odbili ponudu Vlade: "Štrajk ide dalje punom snagom!"

Osim toga, najavio je da će u četvrtak štrajk biti u Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. U petak će štrajkati Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija.

Što se tiče organizacije prosvjeda, Mihalinec je rekao da su prosvjedi uvijek dostojanstveni i na ponos svih. "Okupljanje je na Trgu Republike Hrvatske od 10 do 11 sati. U 11 sati povorka kreće Frankopanskom, preko Mesničke, Strossmayerovim šetalištem, Dvercem i Ćirilometodskom dalje prema Trgu sv. Marka.

"Na prosvjedu će sudjelovati i Branimir Štrukelj, koji ne samo da je glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije, nego je i potpredsjednik Europske konfederacije sindikata koji okuplja preko 11 milijuna članova iz 48 zemalja. On će jasno poslati poruku s prosvjeda", kazao je Mihalinec.

Sanja Šprem kazala je da su sindikalisti dobili poziv za sastanak u Ministarstvu obrazovanja. Radi se o sastanku koji je konzultativnog, a ne pregovaračkog karaktera. Pregovori se nastavljaju u četvrtak ili petak. U utorak bi na sastanku trebalo biti ponovno više ministara.

"Vlada nas još uvijek ne doživljava, stoga treba napraviti dodatni napor i pritisak, ne samo štrajkom nego i prisutnošću između izvršne i parlamentarne vlasti", rekao je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Igor Radeka.

Sedamnaesti dan štrajka

Podsjetimo, sedamnaesti je dan štrajka u školama. S predsjednicima sindikata prosvjetara pregovore su počeli ministar financija Zdravko Marić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Za stol su s ministrima sjeli čelnik Sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec i Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, predsjednik školskog Sindikata Preporod Željko Stipić te predstavnici Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radek i Vilim Ribić.

Nakon sastanka obje strane složne su u jednom - za sada dogovora nema. Ministrica Divjak poručila je da je situacija ozbiljna te da dogovor mora biti postignut do kraja tjedna. Prosvjetari nastavljaju štrajk, a pregovori s Vladom nastavljaju se u utorak u 14 sati. U utorak će se štrajkati u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. Za srijedu sindikalisti najavljuju štrajk u svim školama u Hrvatskoj i prosvjed na Markovu trgu.