Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara nikada nije želio niti namjeravao dijeliti vukovarsku Kolonu sjećanja, ali je morao upozoriti da će u njoj biti i vukovarska i nevukovarska Hrvatska, priopćili su danas iz Stožera.


Ističu kako su svojim stavovima upozoravali da će se u Koloni sjećanja nalaziti oni koji se iskreno i s poštovanjem dolaze pokloniti žrtvi, "ali će se u njoj nalaziti i oni koji su proteklih mjeseci činili sve da omalovaže i osramote vukovarsku žrtvu, koji nisu željeli čuti njezin glas, koji ne drže do moralne, etičke i duhovne dimenzije vukovarskih stradanja".

Iz Stožera poručuju kako njihovi članovi "ne žele i neće biti pratnja nevukovarskoj Hrvatskoj, a oni koji to žele neka im je na volju". Navode da će biti dio Kolone sjećanja koji je istinski, izvorni i iskreni izraz najdubljeg ljudskog i domoljubnog poštovanja prema vukovarskim i hrvatskim mučenicima za nacionalnu slobodu i državnu samostalnost.

Ističu da je svih ovih godina, kada se obilježavao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, postojala "još jedna kolona sjećanja", koja nikada do sada nije držala potrebnim odati poštovanje prema žrtvama. "To je 'kolona' bešćutnosti i nerazumijevanja, to je 'kolona' koja nikada nije niti pomislila dati ispriku, a kamoli moliti oproštenje za zločine koji su počinjeni, to je 'kolona' koja traži samo svoja prava, dok ih pravo na istinu o sudbini nestalih, pravo na pravdu i pravednost za počinjene zločine, pravo na poštovanje i dostojanstvo žrtava ne zanima", kažu u priopćenju.

>>
Stožer odustao od svoje kolone, evo što kažu ministri

U Stožeru se pitaju zašto se "ta kolona" prešućuje, zašto se nju ne proziva i javno ne osudi, zašto se sudionicima te "kolone nesjećanja" ne kaže: "Imate pravo na svoj jezik i pismo, ali imate i pravo i obvezu i nadasve odgovornost poštivati Vukovar i vukovarske mučenike, hrvatske branitelje i civile koji su podnijeli svoj teret križa, imate pravo i obvezu pokazati da je Hrvatska vaša domovina i da ste vi njezini domoljubi".

U Stožeru navode da su Vukovarci u svojim srcima oprostili i onima koji nikada nisu i neće tražiti oproštenje, nisu se osvećivali jer bi to "značilo da su isti kao i oni koji su ubijali i rušili naš grad", strpljivo su čekali povratak iz progonstva.

"Ali, tražiti od Vukovaraca, da u ime 'nove pravednosti', 'političke korektnosti' i 'prava' zaborave stradanja, zločine, žrtve i zločince, da odustanu od traženja istine i pravde, da odustanu od svoje prošlosti, a time i budućnosti, da pogaze svoja obećanja dana suborcima, da svojim ranjenim dušama liječe bolesne ambicije političara i njihovih poslušnika, e to nije moguće i na to Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara nikada neće pristati", poručuju u priopćenju. (Hina)

Vezani članci Ivan Kubiček iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Vukovarski stožer uvjeren da veliki porast zaraženih nema veze s Kolonom sjećanja: "Moramo se pripremiti na još gori scenarij" Hrvatska je obilježila dan sjećanja I tuga i ponos diljem zemlje: Cijela Hrvatska danas je mislima bila uz Vukovar

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook