Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ono što će zanimati sve koji imaju kredit u eurima, analitičari predviđaju nešto veći tečaj u 2014. godini, i to oko 7 kuna i 62 lipe za 1 euro.


Analitičari predviđaju da će potrošnja padati, a nezaposlenost će i dalje rasti, i u 2014. će iznositi gotovo 19 posto. Ne manje važna je procedura prekomjernog deficita. Jer zbog nje će doći i do rezanja javnih investicija pa se zato ne može očekivati oporavak. Strukturne reforme kojih se, čini se nitko ne želi primiti, ostat će kako ih analitičari nazivaju "sramežljive".

DZS: Potrošnja u studenome neočekivano porasla 1 posto!

Vezani članci Boris Vujčić, guverner HNB-a Hrvatskoj u godini epidemije predviđen najveći gospodarski rast od neovisnosti: ''Ljudi su optimistični. Bolja je i situacija na tržištu rada'' BDP, Ilustracija HUB: Prognoza rasta realnog BDP-a ove godine 5,3 posto, u 2022. još viši

Ono što će zanimati sve koji imaju kredit u euru, analitičari predviđaju nešto vćei tečaj u 2014. godini, i to oko 7 kuna i 62 lipe za 1 euro. Hrvatsko gospodarstvo ni ove godine neće izaći iz recesije prognozira ekonomski analitičar Hrvoje Stojić. BDP će pasti za 0. 7 posto, a osobna potrošnja za 1. 2 posto. Povećat će se nezaposlenost na 18,9 posto.

'Fiskalna prilagodba koju Hrvatska mora provesti u slijedećem razdoblju će nastaviti hladiti domaću potražnju i zbog toga bi BDP trebao pasti. Rebalans proračuna se nažalost previše temelji na prihodovnoj strani', istaknuo je ekonomski analitičar Hypo Alpe-Adria-Bank, Hrvoje Stojić.

Potpredsjednik vlade i dalje očekuje da će gospodarstvo ove godine biti u plusu od 0. 2 posto. 'Očekujemo da će u ovoj godini ipak izvoz živnuti, a isto tako posebno očekujemo mnogo od izvoza usluga, dakle turizma', rekao je Branko Grčić, potpredsjednik vlade za gospodarstvo.

Oporbu pak ne čude loše prognoze analitičara. Smatraju kako se prilikom rebalansa rezalo na krivim mjestima. 'Režu se projekti koji se financiraju iz EU fondova, režu se investicije, režu se izvori financiranja prema srednjim i malim poduzetnicima', rekla je Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu.

Ekonomisti banaka za 2014. predviđaju rast BDP-a 0,1 posto

Nisu iznenađeni ni poduzetnici. Oporavak će, smatraju, potrajati nekoliko godina jer još nema iskoraka u gospodarskim politikama i reformama.

'Konkurentnost hrvatskog gospodarstva opet se na neki način smanjuje vraćanjem ovoga doprinosa sa 13 na 15 posto', napomenuo je Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Ekonomski analitičari izlaz vide jedino u većim rezovima na proračunskoj potrošnji. 'Mislim da bi trebalo naći u tih 130 milijardi 10 milijardi reza jer gospodarstvo jedva diše i ovako kako je', rekao je Ante Babić, ekonomski analitičar.  Ističu kako veliki proračunski minus i nesređene javne financije odbijaju investitore jer svi očekuju nove poreze i veća davanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju