Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grcaju u dugovima

Stočari prodaju po jednu kravu za svaku kamatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kravu za kamatu! Kako bi bankama platili rate kredita, farmeri počinju masovno prodavati stoku, i to u bescjenje.

Nastave li tim tempom rasprodavati stočni fond, Hrvatska će za godinu dana piti mlijeko austrijskih i slovenskih krava. Tina je šampionka u proizvodnji mlijeka, no više troši nego što privređuje. Cijena mlijeka je pala pa joj gazda jedva plaća kredite, kojima je kupio poljoprivredne strojeve. 'Sto tisuća eura su mi krediti, 70 tisuća traktor, a 30 tisuća preša', objasnio je Tomislav Konjik.

Pročitajte i ovo Minusi i krediti; ilustracija - 1 Podaci Fine Broj blokiranih hrvatskih građana i dalje je veći od 200.000: Ima i jedna dobra vijest Slika nije dostupna Okreće se ovčarstvu Najpoznatiji slavonski mljekar rasprodaje svoje krave

>> Krave počinile samoubojstvo?

Krediti su već pojeli i polovicu farme obitelji Konjik, a za gradnju objekta zadužili su se do grla i stavili dvije kuće pod hipoteku. Količina proizvedenog mlijeka više nije dostatna za plaćanje kredita, a za svaku ratu, ode jedna krava. 'Svaki put ode ode jedna krava za mjesečnu ratu, one nama trebaju osigurat krov nad glavom, a prodajemo ih jednu po jednu', rekao je Konjik.

Seljaci su nove farme gradili dok je cijena mlijeka bila dvostruko veća, a državni poticaji izdašni, no danas, ode mast u propast. Ni država nema novca, a umjesto poticaja seljacima nudi umjetno gnojivo. 'A što da ja banki kažem, evo vam paket gnojiva? Banka hoće keš!', kaže Damir Živković, proizvođač mlijeka. A bez gotovine ni Tini se ne piše dobro. Jest šampionka, ali nije čarobnjak i ne bude li cijena mlijeka veća, i ona će promijeniti adresu, s farme u, klaonicu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene