Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima posljedica

Što za Hrvatsku znači mađarska blokada: Predsjednica putuje u Budimpeštu u ozračju ucjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica u Budimpeštu putuje u ozračju mađarske ucjene kako zbog MOL-a i Zsolta Hernadija neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj. Blokada nosi i posljedice, a Ured predsjednice pomno priprema argumente hrvatske strane.

Iz prve ruke Predsjednica će čuti mađarske razloge zbog koji su blokirali Hrvatsku da ne postane članica Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj. U utorak se sastaje s mađarskim državnim vrhom.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna JOŠ ĆE RAZGOVARATI Predsjednica u Budimpešti: Mađari su mi potvrdili da Hrvatsku blokiraju zbog slučaja Ina-MOL

"Sasvim je sigurno da će predsjednica izraziti zabrinutost za ovu odluku Mađarske s obzirom na sve što je Predsjednica učinila za razvoj dobrih hrvatsko-mađarskih odnosa. Hrvatska Vlada pregovara korektno i profesionalno tihom diplomacijom u rješenju tog spora", kaže Mate Granić, posebni savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske.

Mađari su blokirali Hrvatsku, tvrdi poduzetnik Ivan Miloloža, čisto iz gospodarskih interesa. A Zsolt Hernadi, kojeg Hrvatska optužuje za kriminal, tvrdi, prevažan je igrač za Mađarsku.

"Mađarska vlada ne radi to zato što ne voli hrvatski narod ili hrvatsku državu. Čini se da su to mađarski strateški interesi mađarske države, mađarskog gospodarstva protežirani preko Ine", kaže Miloloža.

OECD okuplja najbogatije zemlje svijeta, a svojim članicama, poručuje ekonomist Damir Novotny, otvara vrata brojnim ulaganjima. Investitori ih, kaže, gledaju drugim očima.

"Iako neka zemlja nije članica organizacije naravno da u rangiranju potencijala i investicija ta zemlja prolazi lošije nego članice. Hrvatska je zemlja visokog rizika i zato nas investitori izbjegavaju. Učlanjenje u tu organizaciju bi pomoglo da se investicijski rejting popravi", kaže Novotny.

Investicije bi dobro došle i hrvatskom turizmu. Ministar turizma Gari Cappelli vjeruje u rad hrvatske diplomacije.

"Mislim da će i ovog puta premijer, pa i cijela hrvatska diplomacija, pronaći riješenje koje će biti kvalitetno za Republiku Hrvatsku. Pronaći ćemo zajednički jezik kao što smo ga i do sada nalazili", kaže Cappelli.

OECD lobira za svoje članice. Na njihovim stranicama mogu se vidjeti hvalospjevi Sloveniji. Uvjeravaju kako su Slovenci pojačali investicije i produktivnost kroz bolju regulaciju. Hrvatska će na takvu pomoć, čini se, još pričekati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene