Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijerka na dva dana može zaboraviti na probleme u zemlji. No čim se vrati, suočit će se mukotrpnom provedbom mjera gospodarskog oporavka.


Rokovi istječu, razmišlja se o odgodama. Izgleda kako ambiciozno zamišljen program vodi utrku s vremenom. Do prvog lipnja još je nekoliko dana, a ima i mjera koje nisu napravljene. Premijerka je bila puna optimizma, ali 1. lipanj je pred vratima. Neke stvari samo što nisu napravljene, ali gospodarski oporavak nije ostvaren. Ukidaju se regresi i božićnice. 309.000 je nezaposlenih, Vlada pod hitno mora poduzeti nešto i s tim. Trebalo je pripremiti i prodaju vojnih stanova, nekoliko milijardi kuna koje bi država mogla zaraditi.

Vezani članci Kafići u Zagrebu, ilustracija Od danas na snazi neke blaže mjere: Kafići će raditi do ponoći, moguće je da se i navijači vrate na tribine Zdravko Karna, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Kakvi su rezultati ugostitelja nakon prvog tjedna prodaje kave za van? Iz Nacionalne udruge poručuju: "Želimo da se odredi što se može raditi, a ne tko može raditi"

Lipanj je ključan mjesec u kojem će se vidjeti hoće li Vlada ili ne uspjeti zbog cijelog niza mjera koje se u Saboru moraju usvojiti. Mogli bi prvi puta dobiti popis hrvatskih dužnika, odnosno popis tvrtki koje ne plaćaju račune. Trebao bi se utvrditi rebalans proračuna, potom slijedi smanjivanje broja agencija. Tu su i nova pravila o stečaju koja bi poduzetnicima trebali ići u korist, te lista stečajnih upravitelja.

Sve se to događa u izbornoj godini. Najbolniji potezi ipak se ostavljaju za kraj sljedeće godine. Mnogi već nagađaju da ako dobijemo pristupni sporazum, to bi moglo biti u proljeće sljedeće godine.