Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski cestovni nadzornici nisu svemogući. Ako se kraj njih proveze vladin automobil s pratnjom bez vinjete, ne mogu mu naplatiti kaznu. No, tko još ne plaća cestarine na slovenskim cestama?


Slovenski premijer Borut Pahor, predsjednik Danilo Tuerk, ministri, britanska kraljica Elizabetha II. i hrvatski premijer Ivo Sanader u protokolarnim vožnjama po slovenskim autocestama voze se bez vinjete, a da pri tom ne dobivaju kazne od 300 eura, pišu 24ur.com. Isto tako vinjete ne plaćaju policajci, vatrogasci, carinski zaposlenici i vozila spasioca.

Vezani članci Petra Fabian Kapov (Foto: Dnevnik.hr) Slovenska policija u pratnji ribarskih inspektora upozorava hrvatske ribare Slika nije dostupna Ministar Božinović objasnio zašto Hrvatska ne može prosvjedovati zbog gimnazijalca koji je vraćen s granice

U neplatiše cestarine spadaju i službena vozila slovenskog državnog inspektorata, vozila za prijevoz osuđenika i vozila suda. Vinjete ne trebaju ni intervencijska vozila civilne zaštite, gorske službe spašavanja i mobilne jedinice ekološkog laboratorija. Vinjeta su oslobođena i vozila s prednošću i pratnjom, vojna vozila i vozila za potrebe humanitarnih pomoći te vozila koja zbog elementarnih ili drugih nesreća pružaju pomoć unesrećenima.

Uz sve nabrojane kategorije, slovenski mediji našalili su se s hrvatskim državljanima koji čine sve kako bi izbjegli plaćanje zloglasne vinjete. 'Zbog uvođenja vinjete drastično se povećao broj intervencija Gorske službe spašavanja koja izbavlja hrvatske državljane koji idu sporednim putevima i ne mare za opasne ceste, a sve kako bi izbjegli plaćanje vinjeta', uvodne su riječi voditelja koji najavljuje video snimku o Hrvatima koji voze slovenskim šumama bez vinjete.

Humorističan video u kojem se slovenski voditelj 'obračunava' s Hrvatima koji izbjegavaju vinjete pogledajte u prilogu.