Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija upozorava građane da se provale događaju uglavnom u prijepodnevnim i ranim večernjim satima.


U vrijeme blagdana, odlazaka na skijanje ili putovanja, treba pojačati oprez zbog mogućih provala u domove i poduzeti mjere samozaštite, upozorava policija navodeći da je riječ o čestim kaznenim djelima u kojima žrtvom može postati bilo koji građanin.

U Zagrebu oko 150 provala

Vezani članci Rumunji ukrali opremu vrijednu više od 200.000 kuna - 3 Napokon okončana potjera: Uhićen je i drugi muškarac koji je pokušao pregaziti policajca Lopov (Foto: Screenshot/YouTube) S oružjem zaskočio vozača i pokušao mu ukrasti auto, a na kraju se samo svjetski osramotio

Na području zagrebačke Policijske uprave tijekom lanjskih blagdana zabilježeno je oko 150 provala, među kojima četrdesetak provala u kuće i stanove, nekoliko provala u vikendice, desetak provala u vozila, te šezdesetak provala u ostale objekte, poput šupa i podruma.

Policija stoga upozorava građane da se provale događaju uglavnom u prijepodnevnim i ranim večernjim satima. Najveći broj počinjen je lomljenjem uloška cilindra brave, uglavnom kada je riječ o bravama loše kvalitete, te preskakanjem balkona ili korištenjem podesnih predmeta u blizini kuća, kao što su ljestve i sanduci. Za većinu takvih djela krivo je nepoduzimanje najjednostavnijih mjera, poput zatvaranja vrata, balkona, prozora i sl.

POSLJEDNJI SU DANI U GODINI, PAZITE KAKVE ODLUKE DONOSITE 'Polovica ljudi je pod pritiskom'

Iskustvo pokazuje da je tijekom provala sve manje premetačina stvari, odnosno da se kradu predmeti ostavljeni na dohvat ruke, poput nakita, manje tehničke opreme, novca, hrane, alkoholnih pića i odjeće.

Kradu se i slavine, bojleri i utičnice

Na meti lopova koji provaljuju i vikednice i šupe najčešće su alati i kućanski uređaji, a događa se i da demontiraju pojedine dijelove namještaja, od slavina do bojlera i utičnica.

Zabilježeno je i nekoliko provala u domaćinstva u trenucima dok su stanari bili u domu, dok je u nekoliko slučajeva provaljeno u dva i više stanova u istom stubištu, kao i vikendica u nizu.

Za sprječavanje nenajavljenih "posjeta“ lopova policija savjetuje građanima da razvijaju dobrosusjedske odnose, jer oni donose obostranu korist i doprinose zaštiti.

5 velikih savjeta za blagdansku potrošnju

Također se može nadograditi mehaničku zaštitu na ulaznim vratima i prozorima. To se odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu, koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i odvraća potencijalnog počinitelja.

Građani, budite sumnjičavi

Građani trebaju obratititi pozornost na sumnjive osobe i iznenaditi ih upitom "Trebate li pomoć" i sl. Kada im se takve osobe obrate, ne smiju biti lakomisleni već moraju pokazati sumnjičavost te pokušati zapamtiti njihove fizičke osobine, vozilo i sl.

Za vrijedne stvari koje se nalaze u domu treba ugraditi kućni sef, a ako građani u vrijeme blagdana otputuju izvan mjesta stanovanja neka vrijedne stvari i nakit pohrane u sefovima ili kod osoba od povjerenja.

Ako se provala ipak dogodi, policija poručuje građanima da se na mjestu događaja kreću samo ako je to nužno, kako ne bi uništavali tragove, i odmah nazovu policiju na broj 192. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook