Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predlažu više proslava

Što o proslavi Oluje kaže Hrvatski generalski zbor? "To je bila stožerna, emotivna i politička točka"

Prijedlog predsjednika Zorana Milanovića da se proslava Oluje ne održava svake godine samo u Kninu, nego i drugim gradovima, izazvala je brojne reakcije. O tome se razgovaralo i na sastanku Hrvatskog generalskog zbora, a zaključak tog sastanka Andriji Jarku otkrio je Pavao Miljavac.

Godinama se raspravlja o tome kako će izgledati obljetnica Oluje: tko mora biti u protokolu, hoće li biti jedan ili više protokola, tko će pjevati, tko će i kojim redoslijedom držati govor. Sada se počelo raspravljati i o tome treba li se Oluja slaviti samo u Kninu ili i u drugim gradovima u kojima se vodila ta akcija poput Gline i Petrinje.

O toj je temi uživo u Dnevniku Nove TV Andrija Jarak razgovarao s neposrednim sudionikom Oluje i predsjednikom Hrvatskog generalskog zbora, Pavlom Miljavcem. On je otkrio što je zaključio Zbor, čiji je sastanak završio nedugo prije javljanja uživo.

"Jedinstven zaključak je da se Oluja sada, ove godine, ali i u ubuduće, treba slaviti u Kninu. To je ipak bila stožerna točka operacije i politička te emotivna točka, zbog čega ona ostaje u kolektivnom sjećanju hrvatskog naroda. Mislim da bi bila velika greška to mijenjati", rekao je Miljavac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povod proslava akcije Oluja HDZ udario po Milanoviću, podsjetio na njegov pad: "'Prekaljeni ratnik' ponovno pribjegava primitivnoj komunikaciji i lažima"

Pročitajte i ovo Knin - 4 Život u Hrvatskoj Ovaj grad pun je jedan dan u godini, a stanovnici njegova zaleđa nemaju ni osnovno - vodu: Ipak, dom je najbržeg Hrvata na kojeg se ozbiljno računa

"Drugo, složili smo se da ćemo pojačati i definirati koje su državne i županijske proslave po ostalim gradovima koji su bili uz crtu bojišnice. Imamo puno gradova koji su bili u velikoj mjeri angažirani, granatirani i koji su dali velik doprinos", dodao je.

Hrvatski generalski zbor stoga smatra da bi se središnja proslava trebala nastaviti odvijati u Kninu, a manje bi se proslave trebale održavati u drugim gradovima. Zbor će Vladi i Uredu predsjednika predložiti stvaranje tijela koji će rješavati buduće nedoumice po pitanju proslave Oluje.

O raspravi premijera i predsjednika

Miljavac je rekao i što misli o raspravi predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića o proslavi Oluje.

"Predsjednik je rekao da dolazi u Knin. Prema tome, ostaje cijela godina da se to definira", rekao je.

Osim toga, odgovorio je i na pitanje o presudi Ratku Mladiću.

"Zbog onoga što se samo u Srebrenici dogodilo, mislim da doživotna kazna i nije tolika satisfakcija svima onima kojima su svoje najbliže izgubili, a da ne spominjemo Prijedor i ostale gradove", rekao je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene