Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković
Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović ponovo se žestoko obrušio na premijera Plenkovića. Ovaj puta povod je bila Plenkovićeva izjava o proslavi Oluje.


Predsjednik Zoran Milanović ponovo se obrušio na premijera Plenkovića. Povod je proslava Oluje. Milanović je premijera na Facebooku danas nazvao masovnim komunikatorom, promotorom prava na laž i herojskim zecom. 

Milanović je na Facebooku podsjetio i na proslavu Oluje 2016. godine kada je zbog gužve i visokih temperatura u kolovozu, Plenković u Kninu pao u nesvjest. Navodno je završio u bolnici na infuziji. 

Predsjednikovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti: 

"Masovni komunikator Plenković, promotor prava na laž još od svojih maturantskih dana, svrstava sada sebe i među autentične tumače bitaka iz Domovinskog rata. Pa omalovažava prijedlog da se Oluja obilježava i u drugim gradovima u kojima su se vodile junačke bitke u Domovinskom ratu, a ne samo u Kninu, proglašavajući sebe - riječima „mnogi od nas drukčije gledaju na Knin“ - skoro pa ratnim zapovjednikom.

Inicijativu da se „Oluja“ slavi i tamo gdje su poginule stotine hrvatskih branitelja, kod Petrinje i Gline recimo, predložili su mi ratni generali i zapovjednici koji su vodili oslobađajuće bitke. Valjda je važnije slušati njih nego onoga koji se na kninsku Tvrđavu, politički dobro sračunato, prvi put uspeo 2016. kada se uspio čak i junački skljokati.

Godinama nakon „Oluje“, osim prve godišnjice 1996., u Kninu se slavilo nije, pobjedu nisu tamo obilježavali ni predsjednik Tuđman ni sami ratni zapovjednici, što nimalo ne umanjuje važnost Knina u Domovinskom ratu.

Ako Plenković zna tko je organizirano tih godina dolazio u Knin, neka mi kaže. Ali ne pamtim, a vjerujem ni itko drugi, da se Herojski zec u znak prosvjeda tamo lancima omotao u kolovozu 1997.

Jer, nema na svijetu tog sredstva masovne komunikacije kojim bi
se on mogao ugurati među one kojima danas tepa „mnogi od nas“, napisao je Milanović na Facebooku.