Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliži se promjena valute

Što nas čeka prije uvođenja eura? Moraju se vratiti kovanice teške kao 150 tramvaja, posudit ćemo 350 tona kovanica

Aktualno Galerija Mislav Bago Mislav Bago Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago - 4 Mislav Bago - 4 Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago - 3 Mislav Bago - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago - 2 Mislav Bago - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mislav Bago - 1 Galerija 1/5 >>
Hrvatska 2023. postaje 20. članica Europske unije koja kao nacionalnu valutu uvodi euro. U više od tri desetljeća neovisnosti ćemo treći put mijenjati svoju nacionalnu valutu te time završiti put započet prije sedam godina. Mislav Bago donosi što nas očekuje u mjesecima prije uvođenja eura.

U srpnju će se odlukom Europske unije odrediti tečaj kune za koji se mijenja euro. Mora se vratiti 1,1 milijarda kovanog novca teškog kao 150 ZET-ovih tramvaja. Mijenja se i 500 milijuna novčanica kuna, što je, usporedbe radi, kao visina šest Mount Everesta.

Istodobno, u banke i bankomate mora se napuniti 3700 tona novčanica ili 88 ZET-ovih tramvaja. Od jedne od članica koja ima euro, na početku ćemo posuditi eura teških 350 tona.

Dvojno iskazivanje cijena počinje od 5. rujna i trajat će do 31. 12. 2023. godine. Dvojno će biti iskazane plaće, mirovine i ostale obveze prema radnicima i umirovljenicima. U prijelaznom razdoblju dvojno će se iskazivati i računi za struju, plin, vodu i druge vaše režije. Dvojno iskazivanje cijena je obveza svugdje osim, primjerice, na tržnicama, kioscima te benzinskim crpkama.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin njegov stisak je jak, ali... Procurili detalji povjerljivog izvješća: Putin se u travnju liječio od uznapredovalog raka, u ožujku su ga pokušali ubiti...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Nećete nas zaustaviti" Prijetnje bombama na tridesetak lokacija, na meti i kuće političara: "Podupirete terorističku naciju i naučit ćemo vas lekciju"

U prosincu banke eurima opskrbljuju tvrtke, Finu i Hrvatsku poštu. Eurom se počinje plaćati od 1. 1. 2023., a prva dva tjedna moguće je plaćanje u eurima i kunama. Od 15. 1. 2023., euro će biti jedina službena valuta.

Što će biti s vašim kreditima? Onima s fiksnom kamatom neće biti ništa, a oni s promjenjivom kamatom će se modificirati. Iz Vlade kažu da se to neće učiniti na štetu građana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene