Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Goleme kazne

Što napraviti kada naletimo na lažna sniženja, objašnjava Ana Knežević iz Udruge za zaštitu potrošača

Sezonsko sniženje u punom je jeku, aliviše od 70 posto građana - naišlo je na lažno sniženje. Što napraviti kada naletimo na lažna sniženja, može li tu itko išta?

"Podatak da čak 90 posto građana nije napravilo baš ništa kad je naišlo na lažno sniženje, pokazuje dane znamo što učiniti", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk, a što napraviti u tom slučaju otkrila je Ana Knežević iz Udruge za zaštitu potrošača.

"Ako vidimo lažno sniženje to treba prijaviti Državnom inspektoratu koji provodi nadzor i on može kazniti trgovca, ako se doista ispostavi da je sniženje lažno. To može javiti našoj udruzi, ali građani to osobno trebaju javiti i Državnom inspektoratu. Pozivamo građane da obavezno to prijavljuju da bi se ta loša praksa spriječila", poručila je Knežević.

I tijekom akcije trgovci trebaju istaknuti najnižu cijenu u posljednjih 30 dana.

Pročitajte i ovo Branko Bačić Bliska dopisivanja Branko Bačić objasnio što misli o Turudiću nakon svih poruka koje su puštene u javnost: "Ja nisam njegov odvjetnik, ali..."

Pročitajte i ovo Lijesovi Mnogi vjerni tradiciji U Hrvatskoj je osim života skupa i smrt: Sve veći troškovi pogreba prisiljavaju ljude za traženjem alternativnih rješenja

"To je po zakonu i to je orijentacija potrošaču da može usporediti radi li se uistinu o značajnom sniženju. No, savjetovala bih kupcima da prije nego što se odluče kupiti nešto na sniženju i sami prije toga prošeću, zabilježe cijenu i kada bude sniženje onda provjere. Ako je doista sniženje, neka tek onda kupe", savjetovala je Knežević.

Naglasila je da su kazne dosta visoke za trgovce - do 26.000 eura.

Na upit jesu li u Hrvatskoj napokon stigla i prava sniženja kao i u drugim zemlja, naglasila je da se polako ide u tome smjeru, ali je i dalje još daleko od toga.

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić Afera nad aferama Josipa Pleslić traži zaštitu SOA-e, MUP-a, Ministarstva... Njezin odvjetnik za Dnevnik Nove TV kaže: "Ona prolazi torturu"

"I dalje ima obmanjućeg snižavanja, na izlogu piše do 70 posto, a kada kupac uđe unutra, samo je mali dio toga toliko snižen i većinom je riječ o proizvodima kojih se trgovac pokušava riješiti sa zaliha", naglasila je Knežević.

Državni inspektorat bio je u 194 nadzora u prva dva mjeseca u kojima je utvrđeno ukupno 34 prekršaja. polovica građana misli da su prepušteni na milost i nemilost trgovaca, a to i nije baš tako.  Kupci imaju svoja prava sami ih treba znati. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene