Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIŽU NOVI PROBLEMI

Što nakon snijega? Hrvatskoj će vrlo vjerojatno zaprijetiti poplave i klizišta, doznajte koji su krajevi najugroženiji

Topljenje snijega uzrokovat će probleme (Foto: Dnevnik.hr)
Topljenje snijega uzrokovat će probleme (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prijete klizišta i poplave (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prijete klizišta i poplave (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prijete klizišta i poplave (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Prijete klizišta i poplave (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Topljenje snijega uzrokovat će probleme (Foto: Dnevnik.hr) Topljenje snijega uzrokovat će probleme (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ugrožene rijeke (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
. Osim aktivacije klizišta, topljenje snijega moglo bi značiti i rast vodostaja rijeka. U Karlovcu tako već strahuju od poplava.

Što kada snijeg prestane padati i s višim temperaturama - krene se topiti? Neki se već pripremaju za aktivaciju klizišta, ali i poplave. Gospođi Đurđi iz Kumrovca klizište je kuću opasno približilo potoku. Otapanje snijega značit će aktivaciju novih klizišta i nove probleme.

Pročitajte i ovo Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje

"Tamo se zrušila ona strana, kompletno. Sve puca. Ne daj Bože. Evo, imam mamu staru 94 godine. Zid je pal van!", kaže gospođa Đurđa. Načelnik Kumrovca Robert Šplajt kaže: "Ovo vam je isto gore sve klizište. Zemlja koja se vuče prema dolje. Tu imamo dugogodišnji problem, puca cesta, tu je klizište. To je sad trenutno nasipano da se može prolaziti".

Za sanaciju klizišta država je gradovima i općinama od danas na raspolaganje stavila 10 milijuna kuna. Najviše ih ima na sjeveru Hrvatske, ukupno 300-tinjak. Osim aktivacije klizišta, topljenje snijega moglo bi značiti i rast vodostaja rijeka. U Karlovcu tako već strahuju od poplava.

"Već smo i danas odradili po mjesnim odborima da vidimo što treba. Gradske tvrtke su spremne. Odvodni kanali su dosta zatrpani snijegom i tijekom sljedećih dana ćemo se baviti tim da ih oslobodimo", kaže Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Topljenje snijega uzrokovat će probleme (Foto: Dnevnik.hr) Ugrožene rijeke (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Vodostaji rijeka za sada su niski, ali za njihov rast spremne su i Hrvatske vode. "Stručni ljudi obilaze kritične točke na vodotocima Kupa, Čabranka i Dobra u Gorskom kotaru i reagirat će slijedom eventualnih neželjenih događaja", poručio je Gordan Gašparović iz te državne tvrtke.

Budući da je najviše snijega palo u Gorskom kotaru i Lici, po prognozama DHMZ-a topljenje snijega moglo bi se odraziti na nagli porast vodostaja u slivu Kupe, Korane, Dobre, Bregane, Sutle i Krapine te Save i njezinih lijevih pritoka. Najveća opasnost prijeti Karlovcu, od izlijevanja Kupe i Korane.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene