Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neopravdano dizanje cijena

Pogledajte nove mjere: Ovako Vlada planira natjerati trgovce da ne love u mutnom

"To je čisto profiterstvo i lov u mutnom i mi ćemo se tome suprotstaviti", rekao je Plenković o neopravdanom dizanju cijena u uvodnom govoru na sjednici Vlade. Najavio je brojne inspekcije prema trgovcima. Pozvao ih je da spuste cijene na razinu od prije uvođenja eura.

Vlada je donijela mjere protiv neopravdanog dizanja cijena. Premijer Plenković najavio je slanje brojnih inspekcija, a trgovcima je naloženo da vrate cijene na one od 31.12.2022. godine. Vlada je zadužila Ministarstvo gospodarstva da poduzme sve mjere kako bi prikupili potpune i točne informacije o kretanju i praćenju cijena.

U uvodnom govoru, premijer je podsjetio na ulazak u Schengen i ulazak Hrvatske u eurozonu. "1. siječnja smo obilježili jedan transformativni trenutak RH, a to je da smo ušli u Schengen i u euro područje. Dugo smo radili na tome da ostvarimo ciljeve", izjavio je Plenković u uvodnom govoru. 

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u procesu. "Hrvatsku ovo čini zaštićenijom", naglasio je Plenković te pobrojao zašto je Schengen važan. 

"Imali smo sastanak i Vijeća za euro, sastanak radne skupine za Schengen, tamo smo prošli svu logistiku za ulazak u Schengen i za ulazak u eurozonu. Sve je prošlo dobro i bez poteškoća. Zahvaljujem i bankama, FINA-i, Pošti, svima koji su učinili sve za prelazak na euro. Molim sve za strpljenje za period dok još imamo kunu", rekao je Plenković. 

Kazao je da je održan još jedan sastanak vezano za neopravdano dizanje cijena. "Konstatirali smo da su neki pojedinci očito iskoristili konverziju kako bi neopravdano podigli cijene. Zahvaljujem poslovnim subjektima koja se u skladu s propisima prilagodili i onima koji nisu nametnuli neopravdana poskupljenja", rekao je premijer. 

Vlada - 1 Ilustracija - 3 Foto: Getty Images

"Čisto profiterstvo i lov u mutnom"

Kazao je da su očekivali minimalna poskupljenja, no da svjedočimo nečem drugom, a to je - profiterstvo. 

"To je čisto profiterstvo i lov u mutnom i mi ćemo se tome suprotstaviti", kazao je. Naša je politika da upravljamo krizama i da budemo oslonac i građanima i gospodarstvu, poručio je premijer. 

Podsjetio je na mjere koje je Vlada donijela u COVID krizi. 

"Očuvali smo 800.000 radnih mjesta, isplatili smo plaće privatnom sektoru, spasili smo brojna poduzeća...", pohvalio se Plenković. 

Potom je govorio o inflaciji. "Ovo što se događa nama, događa se i drugima. Svi imaju veću stopu inflaciju od Hrvatske i mi se borimo protiv fenomena koji smanjuje kupovnu moć građana i zato sve pojave koje idu da se inflacija još poveća, ćemo sankcionirati. Smisao uvođenja eura je osnaživanje gospodarstva, a nije smisao da država daje milijarde i da se netko bogati na račun građana, pa je bitno da svi shvate, da im to neće proći, država će djelovati, baš prema svima", kazao je. 

"Što je to naraslo, koji inputi su narasli da se ovako dižu cijene, nema opravdanja. To je fenomen pohlepe. Vlada će učiniti sve da se to ne dogodi. Svi nadležni će pridonijeti da se otkriju nepoštene prakse. Svi će dobiti zadatak da djeluju. Pozivam sve da se distanciraju od onih koji neopravdano dižu cijene, a pozivamo sve gospodarske subjekte da rediviraju svoje cijene na one od kraja prosinca", poručio je Plenković. 

"Država ovo neće odgledati bez reakcije", kazao je. 

"Svi koji misle da mogu baciti sjenu na strateški uspjeh države, neće uspjeti. Sigurno, to je sto posto. Porezna, Carinska, Inspektorat sve ovo znaju. Oni će na teren da isprave ovo što pojedinci rade bez razloga", istaknuo je premijer. 

Mjere Vlade

Ministar Filipović objavio je mjere Vlade protiv neopravdanog dizanja cijena.

"Obvezuju se svi poslovni subjekti, uključujući kreditne institucije i ostali pružatelji financijskih usluga, te svi koji su protivno zakonu digli cijene da revidiraju maloprodajne cijene svojih roba i usluga i to da budu određene visinom cijena od 31.12. 2022. godine", rekao je Filipović.

"Zadužuju se inspektorat, porezna, carina, ministarstva, HNB... da bez odgode, u okviru svoje nadležnosti provedu pojačani nadzor subjekata", rekao je.

Uz to, Ministarstvo gospodarstva biti će zaduženo za pripremu i lansiranje digitalne platforme za praćenje cijena. "Ministarstvo poljoprivrede neka odmah prikupi cijene poljoprivrednih proizvoda", rekao je Filipović.

Vlada - 1 Vlada - 1 Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Šef Državnog Inspektorata o nadzoru

Šef Državnog Inspektorata Andrija Mikulić govorio je o poskupljenjima i neopravdanom dizanju cijena te broju nadzora. "Mi smo počeli s nadzorima", rekao je Mikulić i dodao kako je od rujna napravljeno više od 8000 nadzora. "Utvrdili smo 1744 povrede zakona", dodao je. 

"Od 1.1. smo zaprimili povećan broj predstavki o povećanju cijena, bilo u trgovini, ugostiteljstvu ili uslužnim djelatnostima. Imajući u vidu da poslovni subjekti slobodno formiraju cijenu, počeli su nadzori po zaprimljenim prijavama. Od 2. do 4. siječnja inspekcija je napravila preko 200 nadzora i to u području trgovine na malo, uključujući pekare te uslužne djelatnosti. To su uglavnom bile frizerske usluge, usluge njege i održavanja tijela.

Prema prvim rezultatima, utvrđeno je povećanje cijena. U trgovini je zabilježen rast cijena od 3 do 19 posto i to za čokoladu, pekarske proizvode, pivo, kavu, čokoladu...", rekao je.

"Utvrdit ćemo je li to neopravdano. Ako se to uspostavi, donijet će se prekršajne mjere".

U uslužnim djelatnostima (frizerski saloni i kozmetički) uočena su povećanja po prijavama od 10 do 80 posto. U turističkoj djelatnosti u 151 nadzoru oko 50 uočenih nepravilnosti, povećanja cijena do 10 posto. U 306 nadzora 96 prekršaja što je oko 30 posto.

HDZ i mjere

HDZ je na svom Facebooku najavio donošenje mjera. "Stop profiterima", piše na njihovoj stranici.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene