Snježni pokrivač i inje prekrili su jedan od najljepših kontinentalnih turističkih bisera - park prirode Kopački rit. Idilično okruženje privuklo je nove goste pa se na kraju godine u Baranji ponovno bilježe pozitivni rezultati.

Galerija Kopački rit - 2 Kopački rit - 5 Kopački rit - 4 +1 Kopački rit - 3

Maglovit i pod snijegom, Kopački rit još više mističan. Dok većina stanara miruje, neke su životinje, poput jelena i zimi aktivne.

"Mogu se čak vidjeti vjeverice koje se povremeno bude da bi došle do hrane, imamo ovdje na zimovanju i dosta ptica iz sjevernijih krajeva", rekla je Ružica Marušić, voditeljica Službe za prezentacije aktivnosti Javne ustanove Parka prirode Kopački.

Godina na izmaku parku prirode vratila je goste. Ružica dodaje: "Možemo biti više nego zadovoljni s obzirom da smo ove godine imali dvaput više posjetitelja nego prethodne."

Dobra gastronomska ponuda, ali i prirodne ljepote, mir i tišina Baranji su ove godine donijeli gotovo 18 tisuća noćenja, što je na razini rekordne 2019. godine.

Upravo to je u Baranju dovelo i jednu zagrebačku obitelj. Istok Hrvatske toliko im se svidio da su svi odjenuli šokačke reklje.

Pristanište za elektro-čamce u Kopačkom ritu - 1 Kraj čekanju u redovima za uživanje u ljepoti prirode: Izgrađeno moderno pristanište za brodove, otvorit će se i dodatna radna mjesta

Gosti i blagdanski booking - 2 Za blagdane više turista nego lani, no ugostitelji ipak nezadovoljni: "Puno je teže nego kako smo inače radili''

"Došli smo jučer i planiramo ostati ovdje još dva, tri dana. Odlučili smo malo produžiti jer nam se ovo sviđa, i smještaj i gazde su super", rekao je Kristijan Rešković iz Zagreba.

I sama sezona bit će produžena na novogodišnje praznike, ali i razdoblje nakon toga.

Iznajmljivačica Nada Piljić kaže: "Za Novu godinu imamo gostiju, za naše spavače ćemo organizirati prigodnu večeru i malu proslavu, prilagođenu uvjetima, a u prvom mjesecu imamo nešto najava što nas raduje jer inače prvi mjesec nismo baš puni."

Iako su i oni radili u prilagođenim uvjetima, zadovoljni su i baranjski ugostitelji. Za Silvestrovo pripremaju posebna iznenađenja.

"Nemamo klasičan doček Nove godine, međutim, bit će raznih menija, između ostalog bit će domaće tijesto punjeno s mesom peradi, bit će konfetirane janjetine, domaćih kolača", kaže ugostitelj Damir Josić.

U novoj godini kontinentalni turizam ponudit će nove sadržaje.

"Sljedeće godine se svi veselimo otvorenju našeg novog prezentacijsko-edukacijskoj centra u Tikvešu, što vjerujem da će biti za sve velika atrakcija", dodaje Ružica.

Pred turističkim djelatnicima idilična je, ali i radna zima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju