Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotovo iduće sezone

Nekoć su branili grad od Turaka, a danas dobivaju novu "odoru": "Zašto mi ne bismo imali nešto bolje od Dubrovnika?"

Plan obnove zadarskih bedema (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Plan obnove zadarskih bedema (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Plan obnove zadarskih bedema (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Plan obnove zadarskih bedema (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Plan obnove zadarskih bedema (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Plan obnove zadarskih bedema (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obnova zadarskih bedema (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Obnova zadarskih bedema (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obnova zadarskih bedema (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Obnova zadarskih bedema (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Obnova zadarskih bedema (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/5 >>
Europskim novcem obnavljaju se povijesni zadarski bedemi! Nekoć su služili za obranu od Turaka, a već dogodine trebali bi biti iznimna kulturno-turistička atrakcija! Od 2017. godine bedemi su pod zaštitom UNESCO-a, desetljećima su ih prekrivali automobili. Obnova znači i vraćanje zidina pješacima.

U srcu Zadra buka bagera koji miču sloj asfalta. Idućih 365 dana na zadarskim će bedemima glavnu riječ imati strojevi! "Bager uklanja slojeve asfalta u dužini od 750 metara", rekao je Mihovil Kardum, predstavnik izvođača radova. U povijest odlazi i stotinjak parkirališnih mjesta, a budućnost je atraktivna pješačka zona!

Pročitajte i ovo Izložba dinosaura ispod bedema u Zadru - 1 Tragedija u Zadru Gradski vijećnik kod kojeg je odsjeo poginuli mladić: "Inspektor zna za barem šest identičnih slučajeva, stvarnost je puno gora..." Kućica za naplatu ulaznica u Dubrovniku Plan je mrtvo slovo na papiru Novi problem za Knežev dvor: "Mislim da je u gradu tako dosadno da se o glupostima raspravlja''

"Zašto mi ne bismo imali nešto bolje nego Dubrovnik?“, pita se Ante Vukić iz Zadra. "Ovako parkiralište više ne može funkcionirati, mislim da je bolje da se to napravi", napominje Danis Radovčić iz Zadra. Misle to i u gradskoj upravi. Zidine obnavljaju s 20 milijuna kuna iz europske blagajne.

"Bilo je krajnje vrijeme da mi valoriziramo ovaj bedem kao naš izniman resurs, kao najvrjednije pojedinačno značajno kulturno dobro koje imamo u gradu, s obzirom na to da je UNESCO dao svoju markicu za njega", ističe Šime Erlić, gradski pročelnik Odjela za EU fondove.

UNESCO bedeme štiti od 2017. godine, a nekoć su te zidine branile grad od Turaka, pa su zbog iznimnog povijesnog značaja na gradilištu i arheolozi i konzervatori, pod čijim se budnim okom izvode radovi. A već prvi dani na terenu otkrivaju povijesne detalje.

"Mi smo sada naišli u ovoj prvoj arheološkoj sondi na ostatke te poštanske ceste koju ćemo svakako sačuvati“, kaže Barbara Peranić iz Konzervatorskog odjela iz Zadra. Ceste kojom su nekoć, kaže, prolazile kočije, a gdje će se uskoro krojiti urbani život grada.

"U ovome središnjem dijelu, na takozvanim bastionima, iznad tržnice formira se i taj jedan prošireni prostor nekakvog trgića, na kojemu će se moći organizirati neke manje manifestacije, možda sajmovi. Tu će biti specijalno dizajnirane kućice, koje će moći nuditi autohtone proizvode i slično", kaže Erlić.

One će i privlačiti goste u Zadar! Istraživanja kažu da su gradovi s UNESCO-ovim markicama visoko na popisu želja turista. "Da, znam za to! To je sjajno! Bravo za vas ljudi!" napominje Michel, turistica iz Kanade.

Bude li sreće i neprobijanja rokova, na obnovljene bedeme pješaci će koncem sljedećeg ljeta. No u gradskoj upravi nadaju se da bi ova kulturna baština mogla oživjeti i prije iduće turističke sezone.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene