Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odgovorio i škoro

Reakcije na Škorine izjave o silovanim ženama i pobačaju: "Milo moje, evo damski odgovor!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miroslav Škoro rekao je da bi silovane žene, koje su zatrudnjele tijekom zlostavljanja, trebale s obiteljima dogovoriti što učiniti. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ističe da se radi o nedopustivom iskorištavanju bolnih osobnih trauma u političke svrhe. Peđa Grbin naglašava da nas Škoro želi vratiti u kameno doba.

Čelnik Domovinskog pokreta, Miroslav Škoro na sučeljavanju je iznio svoj stav o pobačaju i silovanim ženama. Škoro smatra da bi se žrtve silovanja, u slučaju da ostanu trudne nakon zlostavljanja, trebale s obiteljima dogovoriti što učiniti.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Njemačkoj Protiv pobačaja Europska država planira zabraniti molitelje pred ustanovama: "Radi se o neprihvatljivim napadima" Protuprosvjed na Trgu Prosvjedi i ljudska prava VELIKA FOTOGALERIJA Muškarci pali na koljena, žene uzvratile udarac: ''Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu!''

Uslijedile su reakcije na tu izjavu, a najjasnija je bila zamjenica gradonačelnika Osijeka, Žana Gamoš koja je Škori pokazala srednji prst i poručila: "Milo moje, evo damski odgovor na džentlmensko razmišljanje genijalaca koji imaju savjete što silovana žena treba napraviti. Pa se posavjetuj!".

Reagirala je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja ističe da se radi o "sadističkom ponižavanju žena i njihovih prava te nedopustivom iskorištavanju trauma".

"Zgrožena sam nedavnim raspravama i izjavama gospodina Škore i gospodina Raspudića.
Treba biti potpuno jasan - radi se o sadističkom ponižavanju žena, kao i njihovih prava te nedopustivom iskorištavanju bolnih osobnih trauma u političke svrhe.
Otkud im obraz da, kao muškaraci, uopće zamišljaju nametati ženama kako bi se trebale osjećati ili kako bi trebale razmišljati ili čije bi mišljenje trebale tražiti u bilo kojoj situaciji vezanoj za njihov život.
Valjda je sljedeće na dnevnom redu da žene mogu glasati uz konzultacije s (muškim?!) članovima obitelji.
To nije poruka koju mladi trebaju slušati u 2020. godini.
Hrvatska kakvu ja vidim je otvorena, suosjećajna i tolerantna Hrvatska, a ne Hrvatska u kojoj se propituje mogu li žene racionalno rasuđivati", napisala je Divjak na Facebooku.

Zgrožen je i Peđa Grbin koji je na Twitteru komentirao da nas Škoro želi vratiti u kameno doba.

"Kad misliš da je dno dostignuto, oni se odu još niže. Jučer sam izjavio da nas Škoro želi vratiti u srednji vijek, ali pogriješio sam. Cilj im je kameno doba", napisao je Grbin.

Anka Mrak Taritaš samo je kratko pozvala ljude da izađu na izbore.

"Nemojte da nam on s HDZ-om kroji Vladu", poručuje Mrak Taritaš.

"Više dostojanstva u raspravi o pravu na pobačaj"

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u četvrtak je izjavila da se o pravu žene na pobačaj treba raspravljati s puno više dostojanstva referirajući se na izjavu čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škore da se silovana žena, ako zatrudni, mora dogovoriti s obitelji što će učiniti.

"To su pitanja vrlo teška za svaku ženu. Mislim da toj temi treba prilaziti s puno više promišljanja o integritetu i osjećajima žena", odgovorila je Obuljen Koržinek uoči sjednice Vlade upitana za komentar Škorinog stava o pobačaju.

Upitana je li joj sporna ta Škorina izjava, Obuljen Koržinek je rekla kako su joj sporne "mnoge izjave gospodina Škore i ljudi oko njega".
 

Škoro se brani: "Nešto mi se pokušava imputirati"

"Ja sam čovjek koji je za život, smatram da život počinje začećem. Mislim da nije u redu izvrtati nečije izjave, vaditi ih iz konteksta, na nečijoj patnji graditi izbornu kampanju.

Mislim da je normalno da se žrtva nasilja savjetuje s obitelji, nisam rekao da bi to trebalo biti zakonsko rješenje, kao čovjek smatram da je to prirodno. Ovo je situacija u kojoj mi se pokušava nešto imputirati", rekao je Škoro, prenosi N1.

Sporna Škorina izjava

"Država, ako drži do sebe, ima bezbroj mehanizama kako da pomogne svakoj obitelji, majci koja se odlučuje na takav čin. Nismo mi primitivna zajednica, ne zabrana, ali učiniti sve da se sačuva život. Ako žena zatrudni nakon silovanja onda se mora dogovoriti s obitelji što će učiniti", rekao je Miroslav Škoro.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene