Država ponovno raspisuje natječaj za kupnju stana ili izgradnju kuće. Umjesto četiri godine, država će po novom plaćati jednu godinu više. Također, nema više otplate polovice kredita za sve.

Galerija


Stiže nova runda državnih subvencija i mnoga su pravila ostala ista: cijena po kvadratu ne smije prijeći 1.500 eura, nekretnina koja se kupuje ne može biti skuplja od 100 tisuća eura, a rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina.

Vezani članci Kristina Hrastović (Foto: Dnevnik.hr) Počinju pozivi za stambene poticaje: Doznajte kakve će biti kamate i kada je najbolje krenuti s procedurom Ministar Predrag Štromar gostuje u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Je li zbog subvencija nastao kaos na tržitu nekretnina? Štromar za Dnevnik Nove TV: "Balon neće puknuti, neće biti tog buma"

"Novost je da nećemo subvencionirati četiri nego pet godina. Subvencije kredita može biti za kupnju stana ili kuće, za izgradnju kuće. Maksimalna efektivna kamatna stopa u zakonu ostaje 3,75 posto", rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Sadašnji model subvencionirao je polovicu rate kredita, što se mijenja s novim krugom.

"30 posto subvencije dobiti oni koji, na primjer, kupuju stan ili kuću u Zagrebu, dok će oni iz prve skupine kao što su Gvozd, Brinje, Donji Lapac imati subvenciju od 51 posto", objasnio je ministar Štromar.

Osim lakšeg puta do nekretnine, subvencije imaju višestruke učinke.

"U šest mjeseci 151 beba rodila se u obiteljima čiji su stanovi i kuće subvencionirane", rekao je ministar.

Prošle godine podijeljeno je 2.320 subvencija na kredite. Isto se očekuje se i ove godine, a prvi natječaji trebali bi krenuti u rujnu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr